Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A diktatórikus állam, Észak-Korea által fenntartott hackergárda most nem a felhasználókat, hanem az adatvédelemmel foglalkozó szakembereket próbálja behálózni.

Folyamatosan változtat taktikáján Észak-Korea privát hackercsapata, hogy minél sikeresebb támadást tudjanak végrehajtani. A kollektíva mostanában viszont szokatlan módszerrel, a kiberkutatók bizalmába férkőzve próbál adatokat lopni, akiket változatos trükkökkel igyekeznek behálózni – jelentette a Google kiberbűnözésre specializált csapata.

A hackerek olyan kiberszakértőket keresnek fel, akik sérülékenységekkel kapcsolatos munkát végeznek. A támadók a világ szinte minden részén próbálkoznak, és a módszerek is szerteágazóak. Abban viszont egyezés látszik, hogy a kiszemelteket minden esetben egy jól felépített bloggal keresik fel, amelyen vendégposztok és hírek is olvashatók a támadási kísérletekről.

A hatás érdekében a weboldalon videókat is elhelyeztek, amelyek különféle, már azonosított sérülékenységek működését szemléltetik, szakértői magyarázattal. A felvételek elsősorban azért készültek, hogy az “áldozatot” egy közös munkára invitálják, hátha ő is hozzá tud tenni valamit a felvételen látott jelenséghez. Ezek viszont nem valódi támadások, amelyet a Google is megerősített.

A kapcsolatfelvétel a Google szerint csaknem minden platformon, a Twitteren, a Telegramon a Discordon, de még a LinkedInen is zajlik, emellett e-maileket is küldenek. A közös munkát a Microsoft-féle Visual Studióban tervezik megvalósítani, de ide belépve a hackerek máris megpróbálnak hozzáférést szerezni a másik oldal eszközéhez. A szakértők szerint a szakmai blog ugyancsak fegyver, a portálon ugyanis kártékony kódokat helyeztek el,

melyekkel betörhetnek az érintett számítógépére.

A Google beszélt is olyan szakértőkkel, akiket megpróbáltak átverni, de esetükben nem járt sikerrel az észak-koreai csapat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások