A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Elhízástudományi Világszövetség szerint azokban az országokban magas a koronavírus miatti halálozás aránya, ahol sok az elhízott ember.

Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, mely az új típusú koronavírus okozta betegség miatt következett be, 2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya – állapította meg az Elhízástudományi Világszövetség friss jelentésében.

A probléma nemcsak az elhízás, hanem az a testtömeg, amelyet sok országban ma már normálisnak tekintnek. A halálozási arány 10 százalékkal magasabb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél, vagyis annál az értéknél, ahol a normális testsúly végződik és a túlsúly kezdődik.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a Covid–19 elleni védőoltáskor és a teszteknél, mivel náluk magasabb a halálozási arány"

 – írta jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség.

Azon országok közül, ahol a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, Belgiumban a legmagasabb a halálozási arány, a második Szlovénia, a harmadik az Egyesült Királyság. Olaszország és Portugália az 5. és a 6., az Egyesült Államok a 8. helyen áll.

Vietnamban a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya, és a világon ott a második legkisebb a Covid–19-cel összefüggő halálozási arány.

Az ENSZ Egészségügyi Világszövetségének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a túlsúly és a halálozási arány közötti kapcsolat egyértelmű, ezért nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az elhízás okai elleni harcban.

A jelentés szerint a Covid–19 okozta halálozások legnagyobb kockázati tényezője az életkor, a túlsúly a második, utóbbi ráadásul növeli a fertőzőbetegségek, köztük az influenza kockázatát is.

A túlsúly növekedésével a Covid–19 súlyosságának kockázata is fokozódik. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban, ahol a felnőttek majdnem 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a Covid-19-ben szenvedő, intenzív osztályon kezelt páciensek majdnem 20 százaléka normális testtömegű, 32 százalékuk túlsúlyos és 48 százalékuk elhízott. Az Egyesült Államokban, ahol 68 százalékos a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya, az intenzíven ápolt Covid–19-ben szenvedők közül 12 százalék normális testtömegű, 24 százalék túlsúlyos és 64 százalék elhízott.

Egy másik tanulmány szerint kórházba is nagyobb valószínűséggel kerül az a koronavírus-fertőzött, aki túlsúlyos. A pécsi virológusok szerint is komoly kockázata van az elhízásnak a koronavírusos betegeknél.

Hozzászólások