szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rágókban, üdítőkben használják cukor helyett évtizedek óta – most azonban a WHO döntése boríthat mindent.

Rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a jövő héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik legnépszerűbb édesítőszerét, az aszpartámot – írja a Reuters. Az anyagot szinte biztos, hogy mindenki bevitte már valahogyan a szervezetébe: használják cukor helyett rágógumikban, szénsavas üdítőkben (például a Coca-Colában is).

Korábban az IARC határozatai alapján perek indultak korábban a káros, rákkeltő anyagok használata miatt, vagyis egy-egy ilyen határozat megjelenése komoly nyomást gyakorol az élelmiszergyártókra is, amik azzal szoktak védekezni, hogy a határozatokkal a szervezet nem csinál mást, csupán megzavarja a közvéleményt.

Az IARC határozata azért különlegesség, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságos, biztonságosan fogyasztható. A két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.

 

Súlyos figyelmeztetés: akkor most mi a helyzet a cukorral és mi az édesítőszerekkel? Ki melyiket egye, ne egye?

Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!