szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brazil kutatók szerint a kávézaccban lévő szén segítségével kivonható lehet a talajvízből az egyik leggyakrabban használt gyomirtó szer.

A kávé az emberiség egyik kedvenc élénkítője, ám a sok kávé elfogyasztása sok kávézaccal is jár. A melléktermék jellemzően a kukában landol, pedig aranyat érhet, és egyes neurodegeneratív betegségek leküzdésében is szerepe lehet.

Most a brazil Szövetségi Műszaki Egyetem – Paraná kutatói találtak egy újabb érvet a kávézacc megőrzése mellett, ugyanis kiderült: képes megkötni a bentazon nevű, a mezőgazdaságban gyakran használt gyomirtót.

Két legyet egy csapásra

A kapcsolódó, a Journal of Chemical Technology and Biotechnology folyóiratban közölt kutatás eredményei szerint két környezeti problémát is lehetne kezelni a technológiával, ha sikerülne átültetni a gyakorlatba. Egyrészt, a kávézacc sem lenne egyszerű szemét többé, másrészt a gyomirtók által okozott természeti károkat is enyhíteni lehetne.

A brazil kutatók úgy találták: ha cink-kloridot használtak a kávézaccban lévő szén aktiválására, akkor 70 százalékos hatékonysággal távolította el a bentazont. Ez a fajta gyomirtó a talajvízbe – és ivóvízbe – kerülve káros az emberi egészségre nézve, legyen szó a belélegzéséről vagy a lenyeléséről. Sőt: még a bőrön át is fel tud szívódni.

A kávé hamarosan luxuscikk lehet: nemcsak drágulhat, de eltűnhet a polcokról is

Noha a világ legnagyobb termelője, Brazília rekordot döntő exportot produkált, hosszabb távon aggasztó a kép a kávé piacán. A klímaváltozás korlátozza a termelés növelését, miközben a kínai fogyasztás berobbant. A helyzet a világ legnagyobb kávéfogyasztóját, Európát különösen sújtja.

Az eredményeket összegző Science Alert megjegyzi: ezek még csak előzetes megállapítások, de ígéretesek. Arra mutatnak ugyanis rá, hogy a kávézaccban lévő szén hatékonyan tudja kezelni a bentazonnal szennyezett vizet.

Egyelőre azt sem értik pontosan, hogyan tudja a szén elnyelni a gyomirtó szert, de a jövőbeli tanulmányok erre is rávilágíthatnak.

Óriási változás jöhet a kávénál

Több szempontból is fontos lehet a most elkészült, minden korábbinál részletesebb genetikai térkép az araciba kávéfajtáról. Egyrészt finomabb kávékat eredményezhet, másrészt felhasználásával ellenállóbbá is tehető a világszerte veszélyben lévő növény.

Ha csak egy kicsit vissza tudna adni a környezetnek az egyébként erősen környezetkárosító kávézás, az jelentős előrelépés lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!