szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nyomozást folytat a brit Serious Fraud Office (SFO) csalás- és korrupcióellenes hatóság azzal kapcsolatban, hogy a francia Alstom energetikai és gépipari csoport brit leányvállalatai követtek-e el visszaéléseket Magyarországon is – derült ki a Reuters szerint egy londoni bírósági meghallgatáson.

Magyarországra is kiterjesztheti a brit SFO csalás- és korrupcióellenes hatóság a vizsgálat harmadik körét az Alstom megvesztegetésekkel kapcsolatos ügyében – közölte a Reuters szerint Nicholas Loraine-Smith bíró a londoni Southwark Crown Court tárgyalás előtti meghallgatásán. A bíró hozzátette, hogy a vizsgálat tárgya egyelőre bizonytalan, mert vádpontokat még nem fogalmaztak meg.

Az SFO tavaly szeptemberben emelt vádat az Alstom Network UK leányvállalat ellen a Lengyelországban, Indiában és Tunéziában elkövetett állítólagos megvesztegetésekkel kapcsolatban. Decemberben egy másik brit Alstom-cég, az Alstom Power ellen is vádat emeltek egy Litvániával kapcsolatos korrupciós ügy miatt. Emellett a hivatal négy egykori Alstom-munkatársat is megvádolt.

A magyar szálat is érintő mostani esetben az SFO a Reuters szerint csak annyit közölt, hogy a nyomozás még folyik. Az Alstom egyik szóvivője a hírügynökségnek szintén nem kommentálta a fejleményeket, de annyit elárult, hogy a csoportnál figyelemmel kísérik az SFO vizsgálatát.

Alstom-metrókocsik Magyarországon
©

A nagy-britanniai nyomozás mellett az USA-ban, Svájcban és Brazíliában is vizsgálatok folynak az Alstom korrupciógyanús ügyei miatt, amelyeket többek között Lengyelországban, Indiában, Indonéziában, Kínában, Szaúd-Arábiában, Egyitpomban és a Bahama-szigeteken követhettek el a 2000-es évek eleje óta.

Az USA-ban az Alstom decemberben elismerte vétkességét, és elfogadta a megvesztegetés vádjával indított eljárásban kivetett 772 millió dolláros bírságot. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint az Alstomnál bevett gyakorlatnak számított a megvesztegetés, a cég és az érdekeltségei a vád szerint több mint tíz éven keresztül, legalább 2011-ig folytatták a jogellenes gyakorlatot.

Ezt az ügyet tíz ország bűnüldöző szervei hatéves összehangolt munkával göngyölítették fel, a nyomozáskor megállapították, hogy az Alstom-csoport összesen 75 millió dolláros megvesztegetéssel körülbelül 4 milliárd dollár értékű megrendelésre tett szert.

Magyarországon az Alstom egyebek mellett a 4-es metró szerelvényeinek gyártásában és szállításában vett részt. Az Alstom Hungária Zrt. vezérigazgatója tavaly februárban azt mondta, hogy a társaság a 3-as metró felújítása és a Roszatommal közösen a paksi atomerőmű bővítése iránt is érdeklődne.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere