Kartellgyanúban a 11. leggazdagabb magyar cége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Versenyfelügyeleti eljárás indult hét hulladékfeldolgozó cég ellen, köztük van az 53 milliárdos vagyonával a 11. leggazdagabb magyar, Kasza Lajos cége is.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden versenyfelügyeleti eljárást indított az Alcufer Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Fe-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a Jász-Plasztik Kft., az Észak-dunántúli MÉH Nyersanyag-hasznosító Zrt., az Észak-magyarországi MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt., az Akkucity Akkumulátor és Akkumulátorhulladék Kereskedelmi Kft. és a Ventum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozással szemben.

Az eljárás alá vont cégek egyike a Jász-Plasztik Kft., amelynek tulajdonosa Kasza Lajos, a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2014 kiadvány szerint 53 milliárd forintos vagyonával a 11. legtehetősebb magyar

A GVH közleménye szerint a hét vállalkozás 2013-től kezdődően egyeztetéseket folytatott a savas ólomakkumulátorok hazai begyűjtési piacának felosztásáról, és valószínűleg megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenyhivatal azt is közölte, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették, ennek eldöntésére le kell folytatni az eljárást, amelyre 6 hónap jut, és amely az ügy bonyolultságától függően két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

A GVH tavaly már elindított egy eljárást hasonló ügyben, akkor négy cég  volt érintett, az Alcufer, a Fe-Group, a bodajki Selector Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft., valamint a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.. A gyanú szerint ezen cégek árat egyeztettek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által 2012–2014-ben begyűjtendő hulladékok ügyében, de egy decemberi fideszes törvénymódosítás az állami közbeszerzéssel kiírt hulladéktenderek esetében végül is érvénytelenítette a kartellgyanút.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!