szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai Forbes közzétette a 100 legkiválóbb női vezetőjét rangsoroló listáját, aminek élén az ország legnagyobb légkondicionáló gyártójának elnöke, Dong Mingzhu áll, aki azóta nem vett ki egyetlen szabadnapot sem, mióta 1990-ben értékesítőként csatlakozott a céghez.

A légkondicionálók gyártásával foglalkozó Gree Electric Appliances 62 éves elnökasszonyát szókimondó emberként ismerik, aki bátran odamondogat riválisainak. 2001 óta vezeti a céget, amely irányítása alatt egy alig ismert márkából, az ország legnagyobb gyártójává vált: tavaly öt eladott légkondiból kettőt a Gree gyártott. Ugyanakkor a naggyá válás útja nem volt bökkenőmentes. Amikor az elmúlt években a kínai gazdaság gyengélkedett, a gyár eladásai is visszaestek, amit Dong a termékportfólió diverzifikálásával próbált ellensúlyozni: beszállt az okostelefonok és az elektromos autók piacára is, azonban ezek a kísérletek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – írja a Quartz.

Akik tényleg belehalnak a munkába - Japánban új szó is született az agyonhajszolt dolgozókra

Karosi - így hívják azokat japánban, akik a túlmunkába halnak bele. Tavaly több mint 1400 dolgozó karosi lett. A pozitív visszajelzés hiánya borzalmasan kártékony. A helyzet azért is drámai, mert néhány év alatt tízszeresére nőtt a halálba hajszoltak száma, mindennek persze gazdasági következményei is vannak, hiszen a cégeknek komoly kártérítéseket kell fizetni az elhunytak hozzátartozóinak.

A kínai médiában sokszor nyilatkozó üzletasszony azóta nem vett ki egy nap szabadságot sem, mióta először csatlakozott a céghez, azaz huszonhat éve, miközben férje halála óta egyedül neveli gyermekét. A nagyfokú elkötelezettségnek azonban megvan az ára: Dong az óvodai ballagástól a diplomaosztóig fia minden nagyobb életeseményéről lemaradt, amit utólag bán, de egy interjúban elmondta, hogy szerinte ahhoz, hogy „a világot jobbá tegyük, néhány embernek áldozatokat kell hoznia. Én feláldoztam a magánéletem, a barátaimat és a családomat.”

hvg.hu Vállalat + Vezető

Adj annyi kávét, amennyit csak akarnak – 20 dolog, amit minden menedzsernek tudnia kell

Az üzlet soha nem marad sokáig egy helyben, a változás állandó és elkerülhetetlen, és mindig meg kell vizsgálni minden egyes lépést. Kitalálni és újra kitalálni, soha nem hagyhatod abba, ha nem sikerült, ismételj. Egy cégvezetőnek is első a család, az alkalmazottak pedig a cég jelenét és jövőjét jelentik, ezért ösztönözni és támogatni kell őket. Jótanácsok egy cégvezetőtől menedzsereknek.

Ingyen megnézhető Emir Kusturica kedvenc magyar dokumentumfilmje

Ingyen megnézhető Emir Kusturica kedvenc magyar dokumentumfilmje

Leállnak hétvégére az Erste elektronikus rendszerei

Leállnak hétvégére az Erste elektronikus rendszerei

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni