szerző:
katay
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkésett jegyzet a múlt heti holland választásról.

Már megint a liberálisok. Nem tudom, ott hogy csinálják: évtizedek óta majdnem mindig kormányon vannak. Valamit nagyon jól csinálnak? Vagy ilyen a holland társadalom? Nyitott, pénzügyileg konzervatív?

2009-ben megnézhettem mindkét holland liberális párt (magyar szóhasználattal: VVD – jobblib, D66 – ballib) EP választási kampányzáróját, illetve az eredményhirdetést. Mindketten már a 2010-es országgyűlési választásra készültek, ez annak az erőpróbája volt.  A D66 még annál is egyszerűbb szlogennel kampányolt mint itthon a fiatal demokraták (sic!), nem azt mondták, hogy ELÉG, hanem azt, hogy JA. Igen. Mármint a több Európára. Ott nagyjából akkor voltak a legélesebbek azok a viták, amelyeket mi most kezdünk egyáltalán kapiskálni.

Akkor általános megdöbbenést keltett, hogy a jobboldali liberálisok közül kivált, majd önálló pártot alapító iszlámellenes, de kapitalista (és minden egyéb fóbiától mentes) Wilders 1,5 millió szavazattal a harmadik helyen végzett (igaz 10 párt jutott be, egy mandátumot még az állatvédők is szereztek!). Ennek ellenére vidámak voltak a D66 tájékán, hiszen megkétszerezték az eredményüket. A VVD környéke viszont visszafogott volt, azon ment a matekozás, hogy 2010-en a jobbliberálisok csak a volt párttárssal, Wilderssel együtt tudnak kormányozni. Amennyiben kihagyják, 2014-re populista retorikájával, akár meg is nyerheti a választást. Ha beveszik, gyomorgörcsük lesz a kormányülésen. Valahogy inkorporálták, és a PVV külső támogatója lett a Rutte vezette jobboldali-liberális kormánynak. Mark Rutte remekül kormányzott a válságos évek közepén, elszámolta magát Gert Wilders: apadt a népszerűség, nem jöttek az eredmények (természetesen olyan dolgokat követelt, hogy nem is jöhettek).

Rutte most újra nyert. Bár csak ma kezdenek tárgyalni, az addigi legerősebb versenytárssal (Munkáspárt) EU-párti stabil nagykoalíciót fognak alkotni. „Megvan az ideje a versengésnek, és megvan az ideje az együttműködésnek”. Igen, az országok sikerének a titka az, hogy a ezeket nem keverjük össze.

Az egész történet persze nem a taktikákról és koalíciókról szól, hanem igazából arról, hogy még a baloldal is piacpárti. Ahogy a magyar pártok között lényegében etatista konszenzus van, úgy Hollandiában szabad versenyes konszenzus van.

Európának minél több Hollandiát kívánok!

 

P.S: a felmérések szerint a választók majdnem 40%-a az utolsó pillanatokra hagyta a döntés. Lehet, hogy be kéne vezetni, ott egy rendes regisztrációt, hogy ilyen nehézségeket ne okozzanak már a politikusoknak?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!