szerző:
Tokfalvi Elek
Tetszett a cikk?

Úgy építkezünk, mint Ceaușescu, és közben nagyon-nagyon utáljuk a kommunizmust. Főleg azért, mert elég bonyolult dolog volt, mi meg egyszerűnek szeretjük a világot.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének két ideológiai alaptétele van. Az egyik az, hogy magyar: jó, nemmagyar: nemjó. A másik az, hogy hú, de utáljuk mi a komonistákat. De valami kúúúúrvára útáljuk a komonistákat. Ki se lehet mondani, mennyire úúúútáljuk a komonistákat. Toporzék. (Kivéve azokat, akik üzletszerűen lefekszenek nekünk.) Most ez utóbbi ideologémával foglalkoznék behatóbban.

A kommunizmus áldozatai emléknapjának nagyjából az előestéjén Orbán Viktor így foglalta össze a 20–21. század magyar gazdaságtörténetét:

„Nos, amit a szépapáink tehát felépítettek, azt elvitte az I. világháború és az azt követő békerendszer. Amit dédszüleink építettek, elvitte a II. világháború és a békerendszer. Amit nagyszüleink és szüleink felépítettek, azt elvitte a kommunista rendszer botcsinálta gazdaságpolitikája, amely adósságcsapdába csalta, és kalitkába zárta az egész országot. […] Végül pedig amit a rendszerváltás után 2002-ig felépítettünk, leomlott 2002 és 2010 között.”

Az eleje stimmel is, Trianon szétzúzta a dualizmus kori fejlődés eredményeit. A dédszülők építkezésével már probléma van, ugyanis a II. világháborúnak nincs szorosan köze ahhoz, hogy 1938 és 1944 között faji alapon el- és lerabolták a nemzeti vagyon egyhatodát, 1945 és 1948 között pedig faji alaptól függetlenül mindent az égvilágon, amit lehetett (ezt hívták igazságos földreformnak és kártérítés nélküli államosításnak, a népé lett a föld, a gyár, a kocsma és az áruház!).

Ezután kezdtek újra építkezni Orbán Viktornak, elvtársainak és finom úri hallgatóságának a nagyszülei és szülei. Legalábbis a leszármazottak feltételezése szerint. Már amennyiben a köztulajdonon alapuló, sorstárs „népi demokráciáknak”, de legfőképpen a nagy Szovjetuniónak kiszolgáltatott, alapvetően működésképtelen gazdaság parancsra történő felépítés objektíve építésnek nevezhető. Ez – Orbán Viktor szerint – nem volt botcsinálta gazdaságpolitika, ez szüleink és nagyszüleink hőstette volt, ámde elvitte az eladósodás.

Pedig vehettünk volna példát Lubomír Štrougal elvtársról, a sztálinista belügyminiszterből lett csehszlovák miniszterelnökről, aki 1968 után nem hagyta ennyire eladósodni a Csehszlovák Szocialista Szövetségi Köztársaságot. Hát még a gazdaságpolitikai profik profijáról, a Kárpátok előző géniuszáról, Nicolae Ceaușescuról, aki elkergette az IMF-et és nemcsak elhatározta, hogy visszafizeti az országát kalitkába záró nyugati adósságot, de vissza is fizette, az utolsó centig.

Hogy pontosan mi is épült fel 2002-ig, ami aztán 2010-re lerombolódott, azt még nehezebb elemezni, de ha jól sejtjük, a kommunisták keze volt a dologban. Szerencsére, ha jól vesszük ki Orbán Viktor szavaiból, 2010-ben egy ötödik gazdasági ciklus kezdődött, azóta épül-szépül minden, föllendülőben az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatási szektor, és ezt már tényleg nem fogja lerombolni senki.

Mindebből azt szűrhetjük le, hogy miközben Orbán Viktor és úri közönsége piszkosul utálja a komonistákat, arról fogalma sincs, hogy miért is rossz az a rendszer, amit a komonisták csináltak, sőt miből állt az a rendszer, azonkívül, hogy a komonisták csinálták, akiket ők hivatalból piszkosul utálnak.

Ezek után látott neki február 25-én a NER a kommunizmus áldozatairól való megemlékezésnek. E sajátosan magyar emléknapnak van egy furcsasága. A kommunizmusnak rengeteg rémtette volt, és ha már magyarok vagyunk, megemlékezhetnénk Nagy Imrének és társainak a kivégzéséről is, amely az orbáni meghatározás szerint egy építő periódusba esett. De nem. Arról emlékezünk meg, hogy 1947-ben ezen a napon a szovjet megszállók jogellenesen letartóztatták, és a Gulagra vitték Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Hadd idézzek egy korabeli kommentátort, így szidja a külföldre menekült kisgazdapárti miniszterelnököt, Nagy Ferencet 1947 nyarán, a kékcédulás választások előtt:

„Lehetetlen állapot egy olyan pártközi béke, melyben két, nagyjában és egészében azonos cselekedetet elkövetett ember közül az egyik Magyarország miniszterelnöke marad, a másik pedig börtönben ül. Mi lett volna, ha Nagy Ferenc Kovács Béla ügyével kapcsolatban – lehetőleg még letartóztatása előtt – nyíltan bejelenti, hogy őt is terheli annyi felelősség, mint Kovács Bélát, azonban ezt a felelősséget mindkettőjükkel szemben elsősorban politikai síkon kell levonni? Hogy nagy bátorság kellett volna ehhez? Sokkal kevesebb, mint amennyi vakmerőség kellett ahhoz, hogy valaki utóbb a tényállás ilyenfajta nyilvánossága mellett Kovács Béla elfogatása után három hónapig Magyarország miniszterelnöke merjen maradni!”

A kommentátort Bibó Istvánnak hívták. A róla elnevezett szakkollégiumban képezték ki – még az ún. kommunista rendszerben – a NER mai elitjét. A kékcédulás választások után eltelt tizenegy év és pár hónap. 1958 novemberében immár Bibó István ült a kommunisták börtönében, életfogytiglanra ítélve. Kovács Bélát pedig, miután kiengedték a Gulagról, és részt vett a Független Kisgazdapárt 1956-os újraalapításában, a Hazafias Népfront listáján beválasztották a Magyar Népköztársaság Országgyűlésébe. Ami nem Kovács Bélára vet rossz fényt, csak azt mutatja, hogy az ún. kommunista rendszer egy picit bonyolultabb volt annál, mint ahogy NER-Móricka elképzeli.

Csak hát ilyen egyszerű neki az agyberendezése, és aszerint is cselekszik. Vajon ötvenhat év múlva lesz-e külön, sajátosan magyar emléknapjuk az orbánizmus áldozatainak? És kinek a jogellenes letartóztatására emlékezünk majd?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet