Tilt, tűr, támogat, átnevez, kijelöl

Tilt, tűr, támogat, átnevez, kijelöl

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
nyüzs

Valamivel nem számolt a Nagyon is Profit Zrt.: az ő jogi státusa hivatalosan az, hogy "jóban van Lázár Jánossal".

Orbán Viktor minden szempontból teljesen újszerű, a nyolcvanas évekre véletlenül sem emlékeztető kormányzásának egyik markáns jellemzője, hogy nemcsak a hatóságok viselkednek hatóságként, hanem a nem hatóságok is. Sőt azok igazán.

Ha egy kormány olyan helyzetbe hoz egy új intézményt, hogy vagyonkezelheti a frissen visszaállamosított iskolákat, s zavartalan működése érdekében arra is felhatalmazza, hogy a meglévő iskolákból szabadon lopkodja csak össze a bútorokat meg a számítógépeket, akkor valójában kevés csodálkoznivalónk van azon, hogy ez az elszabadult oktatásügyi hajóágyú, ill. gyorsnaszád hirtelen elkezd intézményeket átnevezni. Ugye mondanunk sem kell, hogy visszamenőlegesen, az érintettek megkérdezésének a halvány látszatát is gondosan kerülve, ellenben kreatívan: így került pl. 19 szegedi iskola neve elé a – nem fogják elhinni – "szegedi" jelző, de ezt művelték országszerte.

Ez volt tehát a hatósági működés, most nézzük a nem hatóságét. Mivel alig telt el pár hét, és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez is eljutott a hír, hogy nahát, nem mindenhol lehet dohányt kapni, ezért úgy döntöttek, levélben utasítanak önkormányzatokat arra, hogy jelöljenek ki ideiglenes, tehát nagy eséllyel tényleg nonprofit delikvenseket, ill. ők maguk írtak "kedves hangú" leveleket korábbi árusítóhelyeknek, amiben arról értesítik őket, hogy "kijelölésre kerültek".

Igen ám, de valamivel nem számolt a Nagyon is Profit Zrt.: az ő jogi státusa hivatalosan az, hogy "jóban van Lázár Jánossal". Ha tehát az NDN Zrt. barátságos, de határozottan utasítgató hangnemben arra kér képviselő-testületeket, hogy csináljanak ezt vagy azt, horribile dictu amazt, akkor az a küldemény semmi többre nem kötelezi a képviselő-testületet, mint egy postaládába dobott Helyi Téma, egy adománykérés valamelyik gyermekrák-alapítványtól, egy Reader's Digest reklámboríték ("ön máris nyert!") vagy egy elsőbbségivel jött újabb Orbán-levél. Az égvilágon semmire.

Nem csoda, hogy amikor a csanyteleki jegyző a BM-hez fordult az ügyben, kiderült, hogy az NDN-nek "természetesen" nincs joga ilyet kérni. A másik lehetőség, hogy a Nagy Dohányprofit Zrt. időközben megkapta a BM működtetését koncesszióba, és erről a BM csak utólag fog értesülni, a Közlönyből. Meg arról, hogy átnevezték.

Azért a hab a trafiktortán mégiscsak az, hogy ennek a Nemzeti Mutyi Zrt.-nek a főnöke úgy gondolhatja, morálisan ítélkezhet az etikus piacgazdasági magatartásról: "A nemzeti dohányboltok megnyitásával új eladói és vevői kultúrát is el kell sajátítani" – nyilatkozott halálkomolyan Gyulay Zsolt. Mi meg azt javasoljuk, hogy a dohánybiznisz és ezek szerint a BM lenyúlása után kapja meg a Zrt. az iskolai erkölcstanórák megtartásának jogát is. Ja, meg a hittanórákét. Kiérdemelték. Mi is.

Hozzászólások