Felcsúti stadion, tényleg? És ezt így hogy?

Felcsúti stadion, tényleg? És ezt így hogy?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
- esel -
Tetszett a cikk?

Mivel fennáll a veszélye annak, hogy relatíve hamar napirendre térünk egy jórészt közpénzen felépített, Ceausescu-stílust idéző esztétikai nonszenszen, tegyünk fel (újra) néhány alapvető kérdést.

Mielőtt napirendre térnénk egy államilag keresztülerőszakolt, több szempontból megalázó gigaprojekt kritikátlan be- és elfogadása felett, lenne néhány kérdésem, és egyáltalán nem csak a Fidesz választóihoz.

Hogyan történhet meg az Magyarországon, 2014-ben, hogy

- a miniszterelnök stadiont álmodhat gyerekkora falujába, közvetlenül a saját háza mellé, és mások pénzén azt meg is építtetheti?

- a miniszterelnök ízlésének ez a makovecziánus, pszeudo-organikus esztétikai rémálom felel meg?

- ez a nettó ceausescui projekt lényegében kezdettől a normalitás része? Hogy úgy tűnik, szavunk sincs az egészről, holott a világ rajtunk röhög?

- hagyjuk azt, hogy a nyilvánosság és csatornái (kevés kivételtől eltekintve) hol hozsannázóan (Hír TV: végre itt a "futball-rendszerváltás"), hol tiszetelettudó komolysággal, hol neutrális tárgyszerűséggel számoljanak be a "Pancho" nevű stadionnal kapcsolatos fejleményekről?

- a miniszterelnök képes nem közpénznek tartani a 70%-ban tao-támogatásokból összeálló, tehát a költségvetésbe be nem folyó 4 milliárd forintot, ami teljesen nyilvánvalóan enyhe kormányzati nyomásra gyűlt össze, ehelyett közli: "Meg kéne érteni, hogy a pénzt a vállalkozók termelik meg, és a vállalkozók döntötték el, hogy hova adják. [...] Ez a vállalkozók pénze, ők használták föl, ezért nem közpénz"? És amúgy igen idegesen reagál, ha egy riporternek van bátorsága rákérdezni a projekt közpénzvonzatára?

- a kormányőrség védte, egy honvédségi zenekar pedig szórakoztatta az ezek szerint privát épület nézőit? Mi is bármikor kibérelhetjük a kormányőrséget, ha elkészül a balatoni villánk? Mi is elhívhatjuk az MH Pancho Fúvószenekart, vagy hogy hívják, a házibulinkra játszani?

- egy pitiáner csalás miatt lemondásra kényszerült exállamfő nyithatja meg az ezek szerint privát épületet? Aki ráadásul nem szégyell "egy álom megvalósulásáról" beszélni, sőt, azt állíthatja, hogy a sportpályával egy szentélyt avatnak?

- a szeged-csanádi megyés püspök és a dunamelléki református püspök is kész megáldani egy ilyen épületet? (Ők legalább nem beszéltek szentélyről.)

- Mága Zoltán mindenhol hegedül, ahová hívják?

Több kérdésem nincs.

Hozzászólások