szerző:
Bertalan Gábor
Tetszett a cikk?

Lakbér fizetés helyett az állam jobban szeretne önkényes lakásfoglaló lenni: olcsóbb elvenni mint kivenni. A kérdés az, hogy megérti-e ezt a sok millió tényleges lakástulajdonos is.

"A MaNyuP-ok olyanok mint egy társasház, ha a lakók nem fizetnek közös költséget (tagdíj), akkor a társasház tönkremegy." (Varga Mihály)

Úgy van! Köszönjük a kiváló hasonlatot álminiszter úr! Csakhogy a MaNyuP nevű társasházban a lakástulajdonosok (tagok) nem laknak benne, hanem kiadják (befektetik) a sok szép lakást (egyéni vagyon) bérleti díjért (hozam).

Ha egy lakástulajdonos idő előtt elhalálozna, akkor gyermekei öröklik az ő lakását. A MaNyuP nevű társasház szép lakásai nagyon kelendőek, ezért magas bérleti díjat kapnak a tulajdonosok. A lakástulajdonosok a bérleti díjakból nemcsak fenn tudják tartani a társasházat, de folyamatosan bővítik is azt, akár újabb társasházat is vehetnek. Ráadásul a lakások mintegy kétharmadát az állam bérli hosszú távra (államkötvény), ezért a bevételeink a jövőben is nagy biztonságban vannak - állítólag.

Az állam most azzal fenyegetőzik, hogy ha a lakók legalább 30%-a nem fizeti be a közös költséget, akkor a társasházat elveszi (a többiektől is), különben a társasház tönkre megy, és neki kellene garantálnia a társasház fennmaradását. Az állam most is ott lakik, mint a legnagyobb bérlő, és közben arra vállal garanciát, hogy ha ő nem fizet, akkor majd ő fizet?! Hogy is van ez?

Most akkor kezdjünk aggódni, hogy az állam nem is fizetőképes? De akkor meg mit garantál? Az ilyen garanciából nem kérünk, elég, ha az állam tisztességgel megfizeti a mindenkori lakbért!

Jobb lenne abba se beleszólni, hogy mi tulajdonosok miből fizetjük a gondnokot és a házmestert (MaNyuP alkalmazottak) és a rezsit (alapkezelői díjak). És milyen jogon írja elő a bérlőnk, hogy azt a közös költség 2,5%-ából kell kigazdálkodnunk? A mi "védelmünkben"?! Vagy azért hoz ilyen lehetetlen szabályokat, hogy megszerezze az egész társasházat, a biztos megélhetésünk öreg napjainkra és gyerekeink örökségét?

Az öntudatos tulajdonosok minden ármánykodás ellenére zsebből fizettek a fenntartásra eddig is (adomány), és jogkövető módon a közös költséget (tagdíj) is fizetni fogják, mert annak nagy része úgyis a társasház csinosítására, hozzáépítésre megy. De értjük mi ám, hogy lakbér fizetés helyett az állam jobban szeretne önkényes lakásfoglaló lenni: olcsóbb elvenni mint kivenni. A kérdés az, hogy megérti-e ezt a sok millió tényleges lakástulajdonos is, és emlékeznek-e arra, hogy volt már olyan idő, amikor elvették szüleik lakását, földjét, vagyontárgyait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában