Vincze Tibor: A rendvédelmisek nem tudják elfogadni Pintér javaslatait

Vincze Tibor: A rendvédelmisek nem tudják elfogadni Pintér javaslatait

Utolsó frissítés:

Fürjes Judit Szerző:

Fürjes Judit
Fürjes Judit
Tetszett a cikk?

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) semmilyen formában nem tudja elfogadni Pintér Sándor javaslatát, és határozottan tiltakozik a nyugdíjak megadóztatása ellen. Az Orbán Viktorral való hétfői találkozást szkeptikusan várják, ugyanis a miniszterelnök korábban elutasította a rendvédelmisek „privilégiumait” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Vincze Tibor, az RKDSZ elnöke.

hvg.hu: A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere – áll a sztrájkbizottság közleményében. Mindez mit jelent?

Vincze Tibor: Pintér Sándor arról tájékoztatta a szakszervezeti vezetőket, hogy az általános nyugdíjkorhatár 65 év lesz, viszont akik idén töltik be az 57. életévüket, vagy idősebbek, azokra nem vonatkozik az általa felvázolt koncepció, melyet négy kategóriára osztott.

Vincze Tibor
©

Az első kategóriába beletartoznak a nyugállományban lévők, akik nem dolgoznak és nem is vállalnak munkát, a másodikba a nyugállományban lévők, akik dolgoznak és továbbra is dolgoznának, a harmadikba az aktív állományosok. A negyedikbe pedig azok tartoznak, akik az egészségi alkalmatlanságuk miatt rokkantsági nyugállományba kényszerültek.

hvg.hu: És mi az elképzelés az egyes kategóriákkal kapcsolatban?

V.T.: A nyugállományban lévők, akik nem dolgoznak és nem is vállalnak munkát kategória azt jelenti, hogy a nyugállományban lévők eldönthetik, visszatérnek-e a munka világába, ám a közös megegyezéssel távozottak esetében erről külön egyeztetés szükséges. Abban az esetben, ha a nyugdíj mellett valaki – bejelentés nélkül – munkát vállal, őt szankcionálni fogják. A kormány elképzelése szerint a feketén végzett munka során büntetni kell mind a munkaadót, mind a munkavállalót. Akiről kiderül, hogy munkavállalóként feketén dolgozik, első esetben a mindenkori minimálbér egyszeresének, második alkalommal kétszeresének megfelelő összegű bírságot köteles megfizetni. A második eset után nem kerülhet vissza aktív állományba abban az esetben, ha úgy határoz, hogy hivatásosként visszafoglalkoztatását kéri. Aki úgy dönt, hogy nyugállományban marad, és nem jön vissza dolgozni, azt – a rá irányadó nyugdíjkorhatártól – jelenleg 65 év felett – illeti meg a teljes nyugdíj. A mindenkori nyugdíjkorhatár eléréséig az általános szabályok szerint a nyugdíjából 16 százalékos adót köteles fizetni, azonban a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér másfélszeresénél.

hvg.hu: Mi a helyzet a nyugállományban lévőkkel, akik jelenleg is és továbbra is dolgozni szeretnének?

V.T.: Választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Aki a magánszektorban végez munkát, annak jövedelme és a nyugdíja együttesen adózik. Felfüggesztik azok nyugdíjának a folyósítását, akiket az állami szektorban kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, közalkalmazottként alkalmaznak. Akiket a hivatásos állományban foglalkoztatnak ismét, azok korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményben részesülnek, amely nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbér másfélszeresénél.

hvg.hu: A kormány mit javasol az aktív állományú dolgozók számára?

V.T.: A mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest – jelen esetben 65 év – öt évvel korábban, azaz 60 éves korukban nyugdíjba vonulhatnak. Ehhez kapcsolódik az a feltétel, miszerint harminc év effektív – a jogszabályok alapján elismert szolgálati idő figyelembevételével – szolgálati viszonyt kell teljesíteni. A hivatásos életpályamodell kialakítása során a hosszabb szolgálati idő elismeréséül az 50 év feletti állomány illetményrendszere progresszíven emelkedő. A kormánytisztviselőkre vonatkozó elvárások az e kategóriába tartozó állományra is vonatkoznak. A hivatásos állományú és a parancsnok 25 tényleges szolgálat és betöltött 52. életév együttes megléte esetén a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig kérheti könnyített szolgálatban történő továbbfoglalkoztatását. A felső korhatár elérésekor a hivatásos szolgálatot teljesítő választhat, hogy a nyugdíjba vonulást vagy a további foglalkoztatást választja. Alkalmasságától függően az első vagy a második kategóriába sorolandó. 2011. december 31-ével a szolgálati időt a jelenleg hatályos jogszabályok szerint rögzítik.

hvg.hu: Hogyan vizsgálhatják felül, akik korábban egészségi alkalmatlanság miatt rokkantnyugdíjba kényszerültek?

V.T.: A javaslat szerint azoknak az egészségi állapotát, akik 40–70 százalékos egészségkárosodással kerültek nyugállományba,  a civil szabályok szerint felülvizsgálják, majd döntenek foglalkoztathatóságukról. Amennyiben az érintett nyugdíjasoknál az egészségkárosodás mértéke a 40 százalékot nem haladja meg – egészségügyi alkalmassági vizsgálatot követően –, a visszafoglalkoztatás lép életbe, vagy esetükben is érvényesül a második kategóriában szereplő önkéntesség. A 70 százalékos határ feletti rokkantak ellátása nem változik.

Pintér Sándor a rendvédelmi dolgozók tüntetésén
©

hvg.hu: Mely pontokat tartják elfogadhatónak és miben nincs még megegyezés?

V.T.: A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete nevében kategorikusan kijelentem, hogy semmilyen formában nem tudjuk elfogadni, és határozottan tiltakozunk a nyugdíjak megadóztatása ellen.

hvg.hu: Orbán Viktor miniszterelnök május 30-án akar tárgyalni a rendvédelmi érdekképviseletekkel. Mit várnak tőle?

V.T.: Bevallom, hogy ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok. Nem hiszem el, hogy a témában már korábban nem tudott volna érdemben dönteni. Érdekesnek tartom a dolgot, mert információim szerint Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a kormánynak egységes álláspontja van: a rendvédelmisek nem élvezhetnek nyugdíjprivilégiumot az egyszerű állampolgárokkal szemben. Ehhez képest, úgy látszik, változott a hozzáállása, de hogy miért, azt egyelőre nem tudom megmondani, mindenesetre kíváncsian várom, mit fog mondani. Orbán Viktor is csak egy ember, akit hétfőn meg fogunk hallgatni és levonjuk a konzekvenciát.

hvg.hu: Megmarad-e a szakszervezeti egység? Milyen terveik vannak a következő két hétre? Nyomásgyakorlás?

V.T: A szakszervezeti egységnek természetesen továbbra is fenn kell maradnia.  A nyugállományban lévő kollegáink most döbbentek rá, hogy szükségük van igazi érdekvédelemre, mert ilyen politikai döntések bármikor adódhatnak az életben és valahová tartozniuk kell. Ennek is köszönhetően az egység még markánsabb lett. A kormány rossz kommunikációjának köszönhetően tagságunk most is csak szakszervezetünkre számít, bízik érdekérvényesítő képességében. Ami a nyomásgyakorlást illeti, a későbbi tervekről a héten, illetve a jövő héten szondázzuk meg a kollégáink véleményét.

Hozzászólások