szerző:
MTI/AP/AFP
Tetszett a cikk?

A korábbi segélyek dupláját kapják 2015-től a szegény országok élőviláguk sokszínűségének megőrzéséhez az ENSZ indiai biodiverzitási konferenciáján létrejött megállapodás alapján; szakértők szerint ez évi 8 milliárd eurónak megfelelő többletpénzt jelenthet.

A haidarábádi tanácskozáson nehéz tárgyalások után szombatra virradóra megszületett egyezség alapján a 2006-2010 közötti időszakhoz képest 2015-től megkétszerezik és 2020-ig a megemelt szinten tartják a fejlődő országoknak folyósított biodiverzitási támogatásokat. A 12 napos ENSZ-konferencián összegszerű közlés nem hangzott el a segélyekről, szakértők azonban évi 8 milliárd euróra becsülik azt a pótlólagos összeget, amelyhez a szegény országok juthatnak az egyezség alapján.

A támogatások megduplázásával kívánják elősegíteni a két évvel ezelőtti nagojai biodiverzitási ENSZ-konferencián kitűzött célok megvalósítását, köztük mindenekelőtt a fajok kihalásának megállítását 2020-ig. A haidarábádi megállapodás alapján a segélyezett országok legalább háromnegyedének 2015-ig jelentés kell tennie a pénzek felhasználásáról és nemzeti biodiverzitási tervet kell elfogadnia.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a bő 63 800 növény- és állatfaj több mint negyedét fenyegeti a kihalás veszélye, a kétéltűeknek például több mint a 40 százalékát, a korallfajoknak a harmadát. Haidarabádban egy hét alatt újabb négyszáz állat-, illetve növényfajt vettek fel a veszélyeztetett fajok listájára.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) csalódottságának adott hangot a haidarábádi konferencia eredményeivel kapcsolatban. A Conservation International zöldszervezet is kétli, hogy az ígért pénz elegendő lesz.

A brazil küldöttség vezetője, Francisco Gaetani azt mondta, hogy bár születhetett volna "ambiciózusabb" megállapodás is, országa elégedett az eredménnyel. Delphine Batho francia környezetvédelmi miniszter szerint a jelenlegi pénzügyi válság közepette ez is jó megállapodásnak tekinthető.

Az élővilág sokszínűségének megőrzéséről legközelebb 2014-ben, Dél-Koreában tart értekezletet a világszervezet.

Tudósok szerint a Földön jelenleg a történelmi átlagot 100-1000-szeresen meghaladó ütemben pusztulnak ki fajok, ami a legjelentősebb kihalási periódushoz vezethet a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kipusztulása óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!