szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadta a francia szenátus a tüntetéseket, zavargásokat okozó nyugdíjtörvény-javaslatot péntek este - adta hírül a France24.com angol nyelvű változata.

A reform egyéb változások mellett 60-ról 62 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. A vitatott javaslat miatt tömegek vonultak az utcára Franciaországban, a tüntetések néhol zavargásokká fajulta.

A felsőház - ahol a nemzetgyűléssel ellentétben a kormánypártnak nincs abszolút többsége - 177 igen szavazattal 153 nem ellenében hagyta jóvá a nyugdíjcsomagot. A nemzetgyűlés már korábban rábólintott a tervezetre, amelynek része a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése is.

A jobbközép kormánypárt mellett a centrista szenátorok is megszavazták a tervezetet, a baloldali ellenzék viszont nem támogatta. A két ház vegyes bizottsága várhatóan hétfőn dönt a törvény végleges szövegéről, amelyet jövő hét közepén hagyhat jóvá a parlament.

Mint arról beszámoltunk, milliók vonultak az utcára a tervezet miatt Franciaországban, hat hét alatt hat országos tiltakozónapot tartottak a szakszervezetek. A sztrájkoló munkások miatt az ország mind a 12 olajfinomítójában áll a termelés a hétvége óta, s keddre a 12 500 benzinkút közül már 2 500-ban egyáltalán nem lehetett üzemanyagot kapni. Sztrájkoltak a vasutasok, a repülőtéri dolgozók és a közalkalmazottak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ma majdnem hárommillióan tüntettek a francia szakszervezetek szerint

Elsősorban politikai tesztértékű a népszerűsége mélypontján lévő Nicolas Sarkozy államfő számára az alig két héttel az előző országos tiltakozónap után csütörtökre meghirdetett általános sztrájk Franciaországban, amelyet 236 városban utcai tüntetések is kísérnek.

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche

2,6 másodperc alatt 0-ról 100-ra, ezt tudja a 710 lóerős új Porsche

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról