A terrortámadások európai sajtóvisszhangja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mumbai fegyveres támadások hátterével és várható következményeivel foglalkozó hétfői európai sajtó szerint félő, hogy a terroristák elérték rejtett céljukat, és véget vetettek a két ősellenség, India és Pakisztán közeledésének.

"Nem sikerült megölniük 5000 embert, ahogy remélték. Ha azonban az a cél rejlett a mumbai (bombayi) merényletek mögött, hogy rontsanak India és Pakisztán viszonyán, akkor a terroristák elérték, amit akartak. A két atomhatalom között óráról órára feszültebb a helyzet" - írta hétfőn a La Stampa című olasz újság.

Egészen nyilvánvaló, hogy (az indiai-pakisztáni közeledés) mindkét részről sokaknak nem tetszik - fejtegette. Sem a kasmíri lázadóknak, akik támogatást kapnak a pakisztáni titkosszolgálattól, sem az indiai hindu szélsőségeseknek, és még kevésbé az al-Kaidának és a táliboknak, akik számára egy indiai-pakisztáni összetűzés afganisztáni befolyásuk megerősödését jelenthetné - vélekedett a torinói napilap.

A La Repubblica című római újság szerint "a Mumbai metropolist ért támadás - akár egy súlyos földrengés - mély repedéseket hagyott maga után az indiai-pakisztáni kapcsolatok törékeny alapzatában(...) November 26-a (amelyet a sajtó nagy része már csak India szeptember 11-éjeként emleget) legnyugtalanítóbb hatása valójában az, hogy véget értek a mézeshetek Újdelhi és Iszlámábád között".

A La Croix című párizsi katolikus újság arra figyelmeztetett, hogy a támadások "csak tovább szítják a hindu szélsőségesek más vallásúak elleni erőszakcselekményeit, és mozgásban tartják az ijesztő, véres körforgást. Mindkét ország vezetőinek nagy bölcsességre lesz szükségük ahhoz, hogy kitérjenek a legrosszabb forgatókönyvek elől".

A Der Standard című osztrák lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország csak együtt kezelheti a terrorizmus problémáját. "Az együttműködés esélye most sokkal jobb, mint korábban, és nem szabad szétrombolni azzal, hogy túlreagálják" (a történteket) - írta a liberális bécsi újság.

A Die Presse szerint a mumbai merényletsorozat csapást mért Washington törekvésére is, hogy kibékíti Indiát és Pakisztánt, és ezzel két legyet üt egy csapásra. "Először is elhárul egy nagyobb összecsapás veszélye a két atomhatalom között. Másodszor azzal, hogy befejeződik a +hidegháború+ Indiával, a pakisztáni biztonsági erők felszabaduló kapacitását a tálibok és más iszlamisták elleni harcra vethetik be az afgán határ mellett, ami könnyebbé teheti a Hindukusban harcoló NATO-csapatok életét". A támadások azonban keresztülhúzták a washingtoni stratégák számításait - hangsúlyozta a konzervatív bécsi újság.

Az Independent című brit balliberális újság úgy vélekedett: "Dél-Ázsiában - Afganisztántól Indiáig - addig nem lesz béke, amíg nem gátolják meg, hogy Pakisztán terroristákat támogasson és exportáljon".