Obama nagy infrastrukturális beruházásokra készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1950-es évek óta legnagyobb infrastrukturális beruházásokra és az internet-hozzáférések nagyarányú fejlesztésére készül Barack Obama megválasztott amerikai elnök.

Obama szombati rádióbeszédében hangsúlyozta, hogy e tervek a nemrégiben bejelentett gazdaságélénkítő csomag keretébe tartoznak, amivel 2,5 millió munkahelyet akar teremteni az Egyesült Államokban. Ennek kapcsán utalt arra, hogy novemberben 6,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, és 533 ezer munkahely szűnt meg.

Az internet-fejlesztéssel kapcsolatban a megválasztott elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a széles sávú internet-hálózattal rendelkező országok rangsorában az Egyesült Államok mindössze a 15. helyen áll. "Fel kell újítani információs sztrádáinkat. Mindenképpen lépni kell ezen a téren, hogy megerősítsük az Egyesült Államok versenyképességét" - mondta Obama, hozzátéve, hogy a cél minden gyermeknek biztosítani az internetes hozzáférést.
  
Terveinek része az elavult iskolaépületek modernizálása, a középületek energiatakarékossági programjának megvalósítása. A megválasztott elnök komoly átalakításokra készül az egészségügyi rendszerben is. Obama szerint gondoskodni kell arról, hogy minden orvosi rendelő és kórház a legmodernebb technológiát használja, és hogy rendelkezzenek a páciensek elektronikus adataival, hogy elkerüljék a hibákat.
 
George Bush leköszönő amerikai elnök pénteken ismerte el első ízben, hogy az Egyesült Államokban beköszöntött a recesszió. Ezt néhány nappal korábban az amerikai nemzeti gazdaságkutató hivatal állapította meg.