szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A banán Ruandában tömegáru. A kis afrikai országban évente vagy kétmillió tonnányi terem a déligyümölcsből. A gyümölcs azonban csupán kis része annak, amit ez a növény termel – héj, levél és szár mind hasztalanul elrothad.

A nottinghami egyetem kutatói most megoldást találtak a banánhulladék hasznosítására. Olyan brikettek előállításán dolgoznak, amelyeket a főzéshez lehetne felhasználni. Számos afrikai országban okoz komoly környezeti károkat a tűzifa gyűjtése. A drága fosszilis tüzelőanyagokat legtöbben nem engedhetik meg maguknak – tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

„Lényegében arról van szó, hogy fenntartható módon hasznosítsuk az anyagokat. Fontos, hogy helyben, high-tech módszerek nélkül is megvalósítható legyen a cél”. Más kutatócsoportok azon dolgoznak, hogy komposztálással biogázt vagy metanolt állítsanak elő. „Pedig a banánbrikett a legegyszerűbb felhasználása a növényből keletkezett hulladéknak” – magyarázta Mike Clifford, az egyetem műszaki karának professzora.

A folyamat lényege a következő. Először a banánhéjat, a rothadt gyümölcsöt és a leveleket pasztává keverik. Angliában ehhez fűrészport adnak, Afrikában ezt szárított banántörzs-morzsalékkal lehetne helyettesíteni. A masszát végül brikettformákba préselik, majd negyvenfokos kemencékben megszárítják.

A kemencék szerepét Ruandában a nap venné át. A banánbrikett használhatóságát számos kísérlet bizonyította a kutatók elmondása szerint. Égési tulajdonságai és az elért hőmérséklet megfelelőnek bizonyultak. „A hulladék fűtőanyaggá történő átalakítása a fenntartható fejlődés egyik alappillére, és ezt a módszert szinte az összes afrikai országban be lehetne vetni” – vélte Joel Chaney hallgató. „Épp a tűzifagyűjtés az oka annak, hogy sokhelyütt irtják az erdőket. Az embereknek szükségük van a tűzifára” – tette hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!