Slota kitiltaná Orbán Viktort Szlovákiából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának törvényen kívül helyezését javasolta a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

A szerda délután megnyílt tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli Orbánnak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát. 

Slota szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében "semmi sem gátolhatja meg".  A szélsőséges magyarellenességéről ismert SNS-vezér nyolcpontos javaslatában szükségesnek vélte, hogy fogadjanak el törvényt a köztársaság védelméről, büntessék azokat a mozgalmakat, amelyek megkérdőjelezik a háború utáni közép-európai rendezést, és szorgalmazzák a magyarok határok feletti egyesítését. Slota kötelezővé tenné Szlovákiában a kizárólag szlovák nyelvű érettségi vizsgákat és főiskolai felvételiket, nyelvvizsgához kötné a munkapiaci érvényesülést, és a reciprocitás elvét érvényesítené a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyarok jogi helyzete között. A szlovákiai magyaroknak szerinte így csak egy képviselőjük lenne a parlamentben, mint ahogy azt az - egyébként csak "papíron létező" - magyarországi kisebbségi törvény is rögzíti.  

A politikus úgy fogalmazott, hogy "a Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él", akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket. Szerinte Orbán úgy viselkedik, "mint aki hidegháborút visel szomszédai ellen". Az SNS elnökének meggyőződése, hogy a kisebbségi magyar EP-képviselők nem szolgálhatnak két urat, az egyiket el kell árulniuk. Ez Szlovákia lesz. Megjegyezte: ha az EP-ben több lesz a magyar képviselő, mint amennyi mandátuma Magyarországnak van, az a feszültség növekedéséhez járul hozzá.

Robert Fico kormányfő, aki Slotát megelőzően szólalt fel, szintén "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti. A szlovák miniszterelnök nagyon éles szavakkal bírálta Orbán kijelentéseit, s aláhúzta: "Magyarországon egyre inkább teret nyernek a szélsőséges erők", s ezeket a szélsőségeket a szomszédos országokban is terjesztik. Azt állította, hogy a "magyar kártyát" nem a kormánykoalíció, hanem az MKP vette elő, amikor részt vett a Fidesz kampánygyűlésén Esztergomban. Azzal vádolta az MKP-t, hogy szlovákellenes politikát folytat, és viszályt szít a szlovákok és a magyarok között.

A szlovák miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat jónak, s több tekintetben a nemzetközi szintet meghaladónak tartja. "Elfogadhatatlan azonban, hogy országaink közti kapcsolatokat egyetlen kérdésnek, a nemzeti kérdésnek rendeljük alá, s ebből a szemszögből szemléljünk mindent" - jelentette ki. Megerősítette, hogy magyarországi látogatásra készül, s továbbra is minden feltétel nélkül kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével.

Fidesz: már-már tragikomikus

A Fidesz már-már tragikomikusnak tartja az Orbán Viktort elítélő szlovák kormánynyilatkozatokat és az ügyben összehívott rendkívüli szlovák parlamenti ülést - Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélte, a szlovák kormánypártoknak ezzel az a célja, hogy az európai parlamenti választások előtt magyarellenes kampánnyal mozgósítsák a szélsőséges szlovák szavazókat.

A Fidesz leghatározottabban elítéli, és már-már tragikomikusnak tartja a szlovák kormány nyilatkozatát, illetve azt, hogy a szlovák parlament rendkívüli ülését összehívták annak érdekében, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőjét, valamint a Fideszt és az MKP-t elítéljék - mondta Németh Zsolt.

Szerinte a szlovák kormánypártoknak ezen fellépése nem célozhat mást, minthogy az EP-választások előtt a "legalantasabb hungarofób és magyarellenes kampánnyal mozgósítsák a szélsőséges szlovákiai szavazókat". Hozzátette: a szerdán délután kezdődött parlamenti üléssel arról akarják elterelni a figyelmet, hogy Ján Slota révén "egy fasisztoid politikust" emeltek kormányzati szerepbe Szlovákiában.