ENSZ: újabb éhínség fenyeget Észak-Koreában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újabb éhínség fenyeget a világtól elzárt Észak-Koreában az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint.

Az ENSZ szakosított szervezete a phenjani rezsim korlátozásai és az adományok megfogyatkozása miatt jelenleg mindössze kétmillió embernek tud segélyt osztani az eredetileg tervezett 6,2 millió helyett a 23 milliós ázsiai országban - közölte Torben Due, a WFP észak-koreai képviselője szerdán Pekingben.

"Sok ember emiatt nagyon nehéz helyzetbe került Észak-Koreában" - mondta a WFP-igazgató. Az élelmiszerhiánytól leginkább érintett területeken a lakosság kénytelen beérni a természet adta táplálékkal. A helyzetet súlyosbítja, hogy a népesség az utóbbi 15-20 évben krónikusan alultáplált.

Jóllehet az élelmiszerválság alakulását nehéz előre megjósolni, az ENSZ-szervezet már most olyan jelentéseket kap, hogy egyre több gyerek kerül kórházba. A világszervezet szakértői attól tartanak, hogy ismét észak-koreaiak százezrei fognak éhen halni, mint az 1990-es években.

Észak-Korea a világtól leginkább elszigetelt országok közé tartozik, de erősen függ az élelmiszer-behozataltól. A segélyadományok az utóbbi időben megcsappantak amiatt, hogy a phenjani rezsim nukleáris és rakétaprogramja miatt szembekerült a nemzetközi közösséggel.

A felajánlások különösen azután fogyatkoztak meg, hogy a sztálinista vezetésű ország májusban végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását. A kevés adomány miatt a WFP kénytelen volt tevékenységét a korábbi 131 körzet helyett 57-re szűkíteni.

A segélyezést az állami korlátozások is hátráltatják. Az Észak-Koreában uralkodó Koreai Munkapárt egyebek közt megtiltotta a szervezetnek, hogy olyan külföldi munkatársakat alkalmazzon, akik beszélik a koreai nyelvet. A WFP már 2008 ősze óta arra figyelmeztet, hogy újabb, emberek millióit érintő éhínség alakulhat ki Észak-Koreában.