EB: keményen folytatni kell a magyar deficitcsökkentést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jó irányba indult a költségvetési hiány csökkentésében a magyar kormány, de nagyon sokat kell még tennie, hogy 2011-re elérje az Európai Bizottság által kitűzött célokat - derül ki a bizottság szerdán közzétett jelentésében.

Mind a négy költségvetési korrekcióra kötelezett tagállam, vagyis Málta, Litvánia, Lettország és Magyarország is eleget tett az Európai Bizottság által tavaly nyár elején megfogalmazott költségvetési hiánycsökkentési javaslatoknak - derült ki a szerdán közzétett bizottsági értékelésből. A tavaly júliusban az Európai Tanács által elfogadott bizottsági javaslatok óta romló gazdasági kilátások miatt a bizottság Málta és Litvánia esetében egy évvel meghosszabbította a túlzott költségvetési hiány miatt indítandó eljárást (EDP). Így Málta 2011-ig, míg a balti állam 2012-ig kap haladékot a költségvetési deficit lefaragására.

Brüsszel 2009 tavaszán tett javaslatot az EDP-eljárás megindítására Málta, Litvánia és Lettország ellen, s a három ország 2010-ig, 2011-ig illetve 2012-ig kapott haladékot a hiány három százalék alá szorítására. Magyarországgal szemben 2004 óta van életben EDP-eljárás, amelynek korrekciójára a különleges gazdasági helyzetet figyelembe véve 2011-ig adott időt a Bizottság.

“Örömmel jelenthetem ki, hogy mind a négy ország megfelelő lépéseket tett büdzséjük kiigazítására, noha a romló gazdasági kilátások miatt Málta és Litvánia esetében a bizottság a határidők egy évvel való meghosszabbítását látta indokoltnak” - mondta Joaquín Almunia uniós gazdasági és pénzügyi biztos a jelentés kapcsán. Hozzátette, Lettország és Magyarország gazdaságának jót tett a nemzetközi hitel, aminek köszönhetően reális cél lett, hogy a büdzsé hiányát a korábban megszabott határidőre aszorítsák le.

A jelentés magyar gazdaságra vonatkozó megállapodásai szerint a Bajnai-kormány elérte az unió által kitűzött, 2009-re maximum a GDP 3,9 százalékát kitevő hiánycélt. Emellett 2010-re olyan költségvetést adott be a magyar kormány, amely 3,8 százalékos hiánnyal számol. Nem rejti azonban véka alá a bizottság azt sem, hogy komoly kockázattal kell számolni a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt. A 2011-es cél elérése érdekében pedig a már bejelentett adócsökkentések mellett további fél százalékos kumulált hiánycsökkentést kell elérnie hazánknak.