5 év felfüggesztett vár a volt ukrán kormányfőre?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hírszerző/FH

Pártársai és független politikai szakértők is úgy vélik, hogy a nevével fémjelzett politikai tömb (BjuT) vezérét minden bizonnyal el fogja ítélni a bíróság.

Elemzők szerint öt éves börtönbüntetésre ítéli majd a bíróság Juljia Timosenkót, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztik - írja szerdai kiadásában a Szevodnya. A lap szerint ezzel sikerül egy ideig kiiktatni őt a politikai életből, mégsem lesz belőle mártír.

Pártársai és független politikai szakértők is úgy vélik, hogy a nevével fémjelzett politikai tömb (BjuT) vezérét minden bizonnyal el fogja ítélni a bíróság. Julija Timosenko egyik párttársa a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy mivel a törvénysértés megtörtént, a volt kormányfő ellen indított vizsgálat biztosan eljut a bírósági szakaszba, ami elmarasztaló ítélettel fog végződni. Ennek ellenére Timosenko meghurcolása egy nyilvánvalóan politikai indíttatású koncepciós terv része.

Viktor Janukovics elnök számára ugyanis rendkívül fontos, hogy legnagyobb riválisa ne indulhasson a 2012-ben esedékes parlamenti választáson. "Valószínűleg öt éves szabadságvesztést szabnak majd ki, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztik" - mondta. - Vagyis elítélik, de nem kerül börtönbe.

Mijail Pohrebinszkij politológus is osztja a BjuT-osok véleményét. A jelenlegi hatalom szerinte is arra törekszik, hogy Julija Timosenkót legalább az elkövetkező két évre kivonják a politikai közéletből. Mégpedig a feltételes szabadságvesztéssel ez úgy érik el, hogy közben nem faragnak mártírt az ellenzék vezéréből, mivel ez utóbbi még több kárt okozna nekik, mint hasznot.

Julija Timosenkót egyébként szerdára ismét beidézte kihallgatásra az ukrán főügyészség. Azzal vádolják, hogy miniszterelnöksége idején törvénybe ütközően használt fel 460 millió eurót, amelyet a kiotói egyezmény alapján Japántól kapott Ukrajna .