Nagyon keményen bírálja Orbánt a Washington Post

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

"Magyarország putyinizálódása" címmel közölt szerkesztőségi vezércikket vasárnap a Washington Post című tekintélyes amerikai lap, amely a magyar kormányt populistának és hataloméhesnek nevezi - írja az origo.

"A jövő hónapban több európai uniós tagállam is sajnálhatja, hogy egymást váltják a tagországok az uniós elnökségben, a vezetést ugyanis Magyarország veszi át. Magyarország populista és hataloméhes kormánya épp most fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely jobban illik egy autoriter rendszerhez, mint egy nyugati demokráciához" - idézi az origo a Washington Postot.

A Washington Post vezércikke szerint a Fidesz kétharmados többséggel minden olyan intézmény felett átvette az irányítást, amit eddig nem ellenőrzött: ilyen a cikk szerint a köztársasági elnök intézménye, az alkotmánybíróság és a számvevőszék, a jegybank pedig épp "ostrom alatt" áll. "Eközben Orbán Viktor két olyan médiajogszabályt is elfogadtatott, amelyek Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz teszik hasonlatossá Magyarországot a sajtószabadság területén" - írja a lap. "Az egyik a Fidesz ellenőrzése alá vonja az állami televíziót és egyéb médiumokat, a másik pedig egy nagy hatalommal rendelkező mádiatanácsot hoz létre. A tanács rendeleteket alkothat, és komoly, 950 ezer dolláros büntetéseket is kivethet, amennyiben egy-egy tudósítást nem kiegyensúlyozottnak, vagy pedig az emberi méltósággal ellentétesnek talál" - áll az EBESZ jelentését is idéző írásban, amely szerint a tanács mind az öt tagja a Fideszből kerül ki.

Európa nem engedheti meg magának, hogy egy tagállamának kormánya következmények nélkül sértsen alapvető szabadságjogokat - írja a Washington Post. A lap emlékeztet rá, hogy Magyarország májusban EU-csúcsot rendez Budapesten, amelyen az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton is részt vesz majd. A lap szerint Orbán Viktort itt választás elé kell állítani: "vagy felhagy a hatalom koncentrálásával, vagy pedig elviseli azt a megaláztatást, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok bojkottálja a csúcsértekezletet".