A romániai magyar pártokról is szivárogtatott a WikiLeaks

A romániai magyar pártokról is szivárogtatott a WikiLeaks

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Romániai Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a romániai magyarok helyzetével is foglalkoznak azok az amerikai nagykövetségi táviratok, amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra - írja a Krónika című kolozsvári napilap honlapján hétfőn.

A hétvégén nyilvánosságra került amerikai diplomáciai táviratokból kiderül, hogy az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének munkatársai két csoportba osztották a romániai magyar politikai osztályt: a mérsékeltekre, akik fokozatosan kérnek több jogot és autonómiát, valamint a radikálisokra, akik gyorsabb reformokat szeretnének.

A WikiLeaksen közzétett egyik nagykövetségi tájékoztatás szerint, amelyet az amerikai külügyminisztériumnak küldtek Bukarestből, a Markó Béla vezette mérsékeltek 1993 óta a romániai pártokkal és politikusokkal folytatott együttműködés és párbeszéd útján érték el céljaikat.

A radikálisok ugyanakkor több táborra oszlanak. Közöttük megtalálhatóak az RMDSZ nehézkessége és a fiatal politikusok háttérbe szorítása miatt elégedetlen RMDSZ-tagok is. Egyesek szinte teljes területi autonómiát és oktatási elkülönülést, szegregációt akarnak az ország közepén fekvő Székelyföld számára - ismerteti az amerikai diplomáciai iratokat a Krónika.

A radikális csoportok között az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT), a Magyar Polgári Szövetséget (MPSZ) és a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) említik meg. Markó Bélát, aki 2011 februárjáig volt az RMDSZ vezetője, a korábbi évekről szóló iratokban a mérsékeltek vezetőjeként jellemzik, aki szoros együttműködést alakított ki a román pártokkal, és középre pozícionált alkupárttá tette az RMDSZ-t, amely baloldali és jobboldali kormánykoalíciókban is részt vett.

A nyilvánosságra került dokumentum szerint ez a politika gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen önálló magyar iskolák jöttek létre, a magyar egyházak visszakapták egykori tulajdonukat, és a magyar nyelv is használható hivatalos fórumokon. Markó ugyanakkor nem volt hajlandó párbeszédbe bocsátkozni az MPSZ-szel, sőt sikeresen megakadályozta, hogy a párt induljon a választásokon.

Egy másik távirat szerint Eckstein-Kovács Péter államfői tanácsos arról beszélt, hogy a román államfő, Traian Basescu áll az MPSZ megalakulása mögött, mivel így akart bosszút állni az RMDSZ-en, amiért az 2007-ben megmaradt a Nemzeti Liberális Párttal kötött kormánykoalícióban. A táviratban szó esik arról is, hogy Eckstein szerint az RMDSZ-t is elérte a korrupció, ezért ódzkodnak egyes RMDSZ-es politikusok egy erős korrupcióellenes intézmény létrehozásától.

Hozzászólások