Breivik: inkább a halál, mint a pszichiátria

Breivik: inkább a halál, mint a pszichiátria

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha pszichiátriai intézetbe zárnák, az "a halálnál is rosszabb lenne" – így érez a 77 áldozatot követelő tavalyi norvégiai merénylet elkövetője. A norvég médiának küldött 38 oldalas levelében Anders Behring Breivik azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni".

A 33 éves Breivik levelében pontról pontra igyekszik megcáfolni két pszichiáter véleményét, akik tavalyi szakértői jelentésükben "paranoid skizofrénként" írták le. Ezt a tömeggyilkos hazugságnak minősítette.

Ha a bíróság osztja majd álláspontjukat, Breiviket beszámíthatatlannak nyilvánítják. A vádlott ebben az esetben valószínűleg nem kerül börtönbe, hanem pszichiátriai intézetben kap kezelést.

A szakértői véleményt mások megkérdőjelezték, egy oslói bíróság újabb vizsgálatot rendelt el, amelynek eredménye még a per kezdete előtt megszületik.

Anders Behring Breivik
©

A Breivik-per április 16-án kezdődik. Tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el autóba rejtett pokolgéppel merényletet, amely nyolc ember halálát okozta. Ezután a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén 69 személyt, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz "terrorcselekményt" követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel sújthatják.