Karzai: 2014-ben mindenképpen választások lesznek Afganisztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afganisztánban a terveknek megfelelően időben megtartják a 2014-es elnökválasztást, amelyet a folytatódó lázadások sem késleltethetnek - jelentette ki Hamid Karzai államfő csütörtöki kabuli sajtótájékoztatóján.

A választásra mindenképp sor kerül - hangsúlyozta Karzai, aki a szavazáson való részvételre és a "kedvenc jelölt" kiválasztására szólított fel. "Ha a megbízatásomat akár csak egy nappal is meghosszabbítják, az törvénytelen lesz" - szögezte le az államfő, aki szerint a választás tervezett időpontját az sem befolyásolja, hogy a NATO 2014 végéig kivonja harcoló csapatait az országból.

Értesülések szerint Karzai egyre népszerűtlenebb kormánya fontolgatja a választás menetrendjének megváltoztatását, és igyekszik elkerülni, hogy az egybeessen a NATO távozásával, amikor az afgán erők végérvényesen kézbe veszik az ország biztonságának szavatolását. Több ellenzéki párt közösen lépett föl a kabuli kormány ellen, követelve, hogy a 2014-es választásokat az alkotmányban rögzített időpontban tartsák meg. 

Sajtótájékoztatóján Karzai támadta a külföldi médiát, szemére vetve, hogy a NATO távozása utáni rémképekkel riogat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösség a kivonulás utáni időszakra is a nemzetközi segély folytatását helyezte kilátásba, és - mint hozzátette - Kabulnak a nyugati katonai segítségről sem kell lemondania.