Élve égetett el bosnyákokat, életfogytig börtönben marad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli bírósága fenntartotta kedden Milan Lukic életfogytiglani börtönbüntetését, amelyet egyebek mellett azért szabtak ki rá 2009-ben, mert élve égettek el bosnyákokat a boszniai háborúban.

A délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró törvényszék ismét bűnösnek mondta ki a boszniai szerb férfit háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében. 30-ról 27 évre csökkentette viszont a Lukic unokatestvérére kiszabott ítéletet, mert felmentették őt az egyik vád alól.

A most 45 éves Milan Lukic és 51 éves unokabátyja, Sredoje Lukic félkatonai szervezetek parancsnokaként, illetve tagjaként kegyetlenül gyilkoltak le boszniai muzulmánokat a kilencvenes évek első felében. Az elítéltek egyebek között 1992. június 14-én, a délkelet-boszniai Visegrad városában körülbelül hetven boszniai muzulmán nőt, gyermeket és idős embert bezártak egy házba, majd rájuk gyújtották az épületet, és aki a tűzből menekülni próbált, automata fegyverrel lelőtték.

A másodfokú ítélet mérsékelte és a korábban kimondott 59 helyett 53-ban állapította meg a visegradi mészárlás halottainak számát.

Milan Lukic két héttel később, 1992. június 27-én a Visegrad melletti Bikavacon hasonlóan végzett 70 ártatlan muzulmánból legalább 60-nal - erősítette meg a hágai törvényszék másodfokú ítélete.