Iskolai mészárlás: Obama nekimegy a fegyvereseknek

Iskolai mészárlás: Obama nekimegy a fegyvereseknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök megelégelte a - saját maga által is tanúsított - tétlenséget a fegyverkérdésben, és jövőre pontot akar tenni az ügy végére. Ebben nem rettenti meg a komoly lobbierővel rendelkező Nemzeti Lőfegyver Szövetség sem.

Szerdai sajtótájékoztatóján az amerikai elnök bejelentette, hogy Joe Biden alelnök vezetésével létrejön egy bizottság, mely egy hónapon belül megoldásokat fog letenni a törvényhozás elé a fegyvertartási probléma megoldása érdekében. A Reuters beszámolója szerint Obama meglehetősen határozottan és vehemensen foglalt állást a régóta vitatott fegyvertartási szabadság problémájának megoldása ügyében. Az elnök kijelentette, hogy a Biden-bizottság nem egy olyan társaság lesz, ami hat hónapig tanulmányozgat valamit, amiről készít egy jelentést, amit utána félretesznek.

A Reuters megjegyezte, hogy Obama elnök maga sem sokat tett a probléma kezeléséért az elmúlt elnöki ciklusa idején. A sajtótájékoztatón ezt firtató kérdésre az elnök azt válaszolta, akkor a nagy gazdasági világválság óta legsúlyosabb gazdasági krízis megoldásán fáradozott. Obama azt is hozzátette, hogy a múlt pénteki connecticuti mészárlásnak "mindannyiunk számára egy ébresztő felszólításnak kell lennie".

Barack Obama a sajtótájékoztatón. Megelégelte.
©

Amerikában az iskolai lövöldözések és egyéb, fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények újra és újra felszínre hozzák a fegyvertartás kérdését. Mivel ennek szabadságát az amerikai alkotmány rögzíti, ezért különösen a republikánusok tekintenek szent és sérthetetlenként ennek a korlátozására. Emellett a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) nevű erős lobbiszervezettel sem akarózik ujjat húznia senkinek. Obama azonban most elszántnak tűnik, és abban bízik, hogy a newtowni mészárlás hatására az NRA is be fogja látni, hogy szükség van valamiféle korlátozás bevezetésére. Az NRA is egy olyan szervezet melynek a tagjai anyák és apák, és arra számítok, hogy rájuk is hatottak a történtek. És remélhetőleg képesek lesznek némi önreflexióra" - nyilatkozta Obama.