Már hirdetik magukat a melegek válására játszó francia ügyvédek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elfogadhatatlannak tartja a francia jobboldal, hogy a melegházasság engedélyezéséről szóló parlamenti vitában egy kormánypárti képviselő az ellenzék felé fordulva azt mondta: "a rózsaszín háromszög ideje lejárt". Közben Franciaországban már létezik olyan weboldal, amelyen meleg párok válására szakosodott ügyvédek hirdetik magukat.

A Házasodhasson mindenki! című kormánypárti törvénytervezetről két napja folyó vitában Christian Assaf, a szocialista frakció tagja szerda este azt mondta: a "vita nem lehet háború", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a melegházasság engedélyezését nem támogató ellenzék a hozzászólásaiban "rájátszik a félelmekre és az előítéletekre". Ezek után a képviselő a jobboldalhoz fordulva azt mondta: "a rózsaszín háromszög ideje lejárt".

A rózsaszín háromszög a náci koncentrációs táborokban a több tízezer homoszexuális férfi fogoly esetében használt megjelölés volt.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának padsoraiban azonnal felzúdultak a képviselők. Egyik legfőbb szónokuk, Hervé Mariton azonnal szót kért, és elítélte az "elfogadhatatlan kijelentést".

"Mi egyértelműen elítéljük a homofóbiát, a náci rezsim által a homoszexuálisok ellen elkövetett minősíthetetlen tetteket. Igen, mi szolidaritást érzünk mindazok iránt, akik szenvedtek a náci rezsim alatt, és ebbe a homoszexuálisok is beletartoznak" - hangsúlyozta a jobboldali képviselő. "Ügyeljen a kijelentéseire, a bírálataira, az ítéleteire" - tette hozzá.

A szocialista frakció utóbb úgy magyarázta a történteket, hogy Assaf provokatív kijelentése nem a parlamenti ellenzék ellen irányult, hanem azok ellen, akik hetek óta sértegetik a homoszexuálisokat, gyermekeiket és hozzátartozóikat a most készülő törvény miatt.

A parlament várhatóan csak február 12-én fogadja el az egynemű párok házasságának engedélyezéséről szóló javaslatot, de két webmester, Simon Faucher et Stéphane Cola már létrehozta az első olyan internetes oldalt, amelyen a "gay friendly" válóperes, azaz a homoszexuális házaspárok válására szakosodott ügyvédek hirdetik magukat.