Tüzet nyitottak Kairóban Murszi támogatóira

Tüzet nyitottak Kairóban Murszi támogatóira

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Rálőttek Kairóban Mohamed Murszi elnök híveire, amikor megközelítették azt a helyet, ahol őrizetben tartják a héten megbukatott egyiptomi elnököt – jelentette a Reuters és az AFP. A Sky News szerint három ember meghalt, más források legalább egy súlyos sérültről írnak, az egyiptomi hadsereg tagad.

Tüzet nyitottak a katonák a Murszi-párti tüntetők egy csoportjára, akik megközelítették azt a kairói katonai támaszpontot, ahol állítólag fogva tartják Mohamed Murszi tegnap megbuktatott egyiptomi elnököt. Az eddigi hírek alapján hárman életüket vesztették, többen megsérültek, miután a katonák sörétes fegyverrel lőttek a tömegbe. Az Al-Jazeera értesülése szerint a lövéseket az váltotta ki, hogy az egyik tüntető megpróbált egy transzparenst kifeszíteni a barakk kerítésére.

A halottak között van a transzparenst kiakasztani próbáló tüntető is, akit sörétes fegyverrel fejbe lőttek. hírek szerint a katonák könnygázt is bevetettek. Eközben még mindig tart a Murszi-pártiak központi, több százezres tüntetése, ahonnan egyes hírek szerint az elnöki palota felé is elindult egy kisebb tömeg. Az egyiptomi hadsereg szóvivője tagadta, hogy a katonák a tömegbe lőttek volna, állításuk szerint vaktöltényt és könnygázt vetettek csak be. Egyes tudósítók szerint nem a hadsereg, hanem a katonai rendőrség nyitott tüzet.

A pénteki összecsapásban megsérült Jeremy Bowen, a BBC tudósítója is, aki a Twitteren megerősítette: a fején sérült meg, de jól van.

Közben a CNN szerint megjelent egy kairói tüntetésen és beszédet intézett az iszlamista tömeghez Mohammed Badie, a Muzulmán Testvériség szellemi vezetője. Az egyiptomi katonai hatóságok szerdán azt közölték, hogy Badiét őrizetbe vették, és ugyanabban a börtönben őrzik, ahol korábban a 2011-ben menesztett Hoszni Mubarak elnököt.

A lövöldözésről videófelvétel készült, amelyen legalább egy halott látható. (Figyelem, iszonyatot keltő tartalom.)

©

Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka szerda délután televíziós beszédben jelentette be, hogy a katonaság megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki.

Csütörtök hajnalban már arról érkezett hír, hogy a hatóságok őrizetbe vették a megbuktatott államfőt. Mohamed Murszit és az elnöki stáb több tagját házi őrizetbe helyezték.

"Sürgős felhívásban" tüntetésre buzdította híveit pénteken a Mohamed Murszi-ellenes szövetség is. Az egyik legnagyobb, Murszi elmozdítását üdvözlő erő, a Nemzeti Megmentés Frontja hangsúlyozta: a népnek meg kell védenie a hadsereget cselekvésre sarkalló, és így az iszlamista vezető bukásához vezető "június 30-ai forradalmat".