Öt civil meghalt a NATO egy afganisztáni légicsapásában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Öt afgán civil, köztük három gyerek vesztette életét szombatra virradó éjjel a NATO erőinek egy kelet-afganisztáni légcsapásában – közölték az érintett Nangarhar tartomány helyi tisztségviselői.

"Múlt éjjel, tizenegy óra körül öt 12 és 20 év közötti civil sörétes puskákkal madarakra vadászott nyolc kilométernyire (a tartományi főváros) Dzsalalábádtól, amikor a külföldi erők légicsapásának célpontjává váltak" – közölte a francia hírügynökséggel szombaton a tartományi rendőrség szóvivője. "Holttesteiket a dzsalalábádi kórházba szállították" - tette hozzá. A történteket a tartományi kormány szóvivője, Ahmad Zia Abdulzai is megerősítette.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) azt közölte, hogy vizsgálódnak az ügyben, de egyelőre nincs tudomásuk civil áldozatokról. A szervezet által végrehajtott légicsapások civil áldozatai miatt Hamid Karzai afgán elnök már több ízben heves kirohanásokat intézett az ISAF ellen. Február elején Karzai megtiltotta az afgán hadseregnek, hogy az afgán biztonsági erők légicsapást kérjenek a NATO-tól a lakott területeken végrehajtott műveleteikhez, miután néhány nappal korábban egy ilyen légicsapásban legalább tíz nő és gyermek vesztette életét a pakisztáni határ közelében fekvő, keleti Kunár tartományban.