Schmitt Pál vigasztalta a botrányaiba belebukott német ex-elnököt

Schmitt Pál vigasztalta a botrányaiba belebukott német ex-elnököt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A mai napig úgy érzi Christian Wulff, hogy nem kellett volna távoznia 2012-ben az államfői posztról. Az egykori német elnök úgy látja, hogy szerinte mindenért a média felelős, főleg a Bild című bulvárlap, amellyel korábban még jó viszonyt ápolt. Kedd este mutatták be a politikus önéletrajzi könyvét Németországban – írja a nol.hu. Ebből egyebek mellett az is kiderül: 2012 februárjában Wulffot Schmitt Pál akkori magyar államfő vigasztalta, akinek éppen akkortájt robbant ki a lemondásához vezető plágiumbotránya.

„Egészen fent, egészen lent" – ez a címe Christian Wulff kedden bemutatott könyvének. A politikus 2012 februárjában mondott le az államfői posztról, miután nem tudott elszámolni házvásárlásával, és ez egyfajta lavinát indított el vele kapcsolatban. Egyebek mellett azzal vádolták, hogy túl közel került vállalkozókhoz, akiknek bizonyos előnyöket biztosított magas pozíciójának köszönhetően.

Wulff úgy látja, hogy nem is itt hibázott igazán, hanem akkor, amikor fenyegető üzenetet hagyott a Bild főszerkesztőjének üzenetrögzítőjén. A német bulvárlap folyamatosan írt az államfő gyanús ügyeiről, Wulff szerint egyenesen hajtóvadászatot indítottak ellene.

A rögzítőn hagyott üzenetében hangzott el az, hogy „átlépted a Rubicont”, ami valóságos szállóigévé vált később. Wulff egyébként korábban meglepően jó viszonyban volt a Bilddel. Az újságban mutatta be például a nyilvánosságnak a barátnőjét, akit válása után feleségül vett. A politikusoktól szokatlan közvetlenséget azzal magyarázta utólag, hogy arra számított: békén hagyják egy ideig, ha ad pár információt magáról a lapnak - olvasható a nol.hu-n.

Wulff később persze ugyancsak elismerte azt, hogy házvásárlásával kapcsolatban is részletesen el kellett volna számolnia.

©

A volt német államfő felidézte azt is, hogy 2012. február 10-én Helsinkiben találkozott a közép-európai államfőkkel. Itt Schmitt Pál magyar államfő maga mellé ültette, és vigasztalóan elmesélte neki, hogy őt is támadják otthon: plágiumvád érte a doktori disszertációját. Wulff egy hétig még kitartott ezután, majd lemondott.

Schmitt Pál plágiumügyét a hvg.hu tárta fel. A fideszes politikus 2012. április 2-án mondott le a köztársasági elnöki posztról.

Wulff lemondása után a házassága is véget ért. A hannoveri bíróság idén februárban bizonyítékok hiányában felmentette, de a múlt folyamatosan kísérti. Elmondása szerint a könyvet azért írta, hogy mással ne történhessen meg az, ami vele, illetve hogy bebizonyosítsa: rövid elnöki működése több volt, mint egy botránysorozat.