Végre megoldódott a görög-macedón viszály

Végre megoldódott a görög-macedón viszály

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az athéni parlament kis különbséggel ratifikálta a 27 éve tartó görög-macedón névvita lezárását lehetővé tévő megállapodást. Macedónia a jövőben Észak-Makedónia lesz, Görögország viszont nem akadályozza északi szomszédja euró-atlanti integrációját.

A döntő szavazáson 153 képviselő szavazott igennel, míg a nemek száma 146 volt. A Szkopjéval kötött megállapodás megosztja Görögországot, a Ciprasz-kabinet egyik koalíciós partnere kilépett a koalícióból, a parlament előtt pedig ezrek tüntettek a megállapodás ellen. A 38 óráig tartó vitát követő szavazás idején a megállapodást ellenző képviselők „hazaárulók” felkiáltással mondták el véleményüket az igennel voksolókról.

A névvita hátterében az állt, hogy Görögország szerint a Macedónia országnév azt bizonyította, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság igényt tart a Görögország északi részén lévő Makedónia tartományra. A vádak nem voltak teljesen alaptalanok, a korábbi, Nikola Gruevszki nacionalista politikus vezette kormány idejében a legtöbb macedóniai intézményt Nagy Sándorról, vagy apjáról, II. Filipposz makedón királyról nevezték el, Szkopjéban pedig gombamód szaporodtak meg a hellenisztikus stílusban emelt köztéri szobrok, illetve épületek.

Macedóniában már januárban ratifikálták a megállapodást, a nacionalista ellenzék ott is ellenezte a szerződést. Szkopje most arra számít, hogy viszonylag gyorsan sikerül csatlakoznia a NATO-hoz, majd az EU-hoz.