Peking durván figyelmeztette a hongkongi tüntetőket

Peking durván figyelmeztette a hongkongi tüntetőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hongkongiaknak nem kellene lebecsülniük Kína hatalmas erejét, a büntetés csak idő kérdése – figyelmeztette a demokratikus jogokért tüntetőket Peking egyik magas rangú képviselője.

Jang Ku-ang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelősé irodájának szóvivője pekingi sajtókonferenciáján hozzátette: a színfalak mögötti felbújtóknak tudniuk kell, hogy aki a tűzzel játszik, az meg is égetheti magát. A szóvivő szerint a Kínához visszatért, ám a gyarmati korszak végén elért demokratikus intézményrendszer jó részét megtartott városállamnak nagyon rosszat tettek a hónapok óta tartó tüntetések, s a felfordulás miatt veszélybe került Hongkong fejlődése és stabilitása.

Nem sokkal a pekingi fenyegetés előtt álarcot viselő hongkongi aktivisták egy sajtótájékoztatón felszólították a város élén álló Carrie Lamot, hogy adja vissza a hatalmat a nép kezébe, és foglalkozzon a városállamban élők gondjaival.

Bár a tüntetések hatására Lam már nem erőlteti annak a törvénynek az elfogadását, amely lehetővé tenné a bűncselekmények elkövetésével vádolt személyek Kínának való kiadását, a demonstrációk folytatódnak, és az ellenzék a vezető lemondását követeli. Több tüntetés a demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásba torkollott, hétfőn minden korábbinál több – 148 – tüntetőt vettek őrizetbe az egyenruhások.

Lam is megszólalt, s azt mondta attól tart, nagyon rossz irányba haladnak a dolgok, mert sokan kétségbe vonják Kína Hongkong fölötti szuverenitását. „Ki merem mondani, Hongkong elpusztításával próbálkoznak” – mondta Lam.

Nagy-Britannia 1997-ben adta vissza Kínának a Hongkong fölötti ellenőrzés, s bár időközben voltak komoly tüntetések, a mostani a legkomolyabb tiltakozó hullám.