Továbbra sem jegyzik be az ellenzéki jelölteket Moszkvában

Továbbra sem jegyzik be az ellenzéki jelölteket Moszkvában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az orosz Központi Választási Bizottság szerint nem volt hiteles a támogató aláírások egy része.

Elutasította a parlamenten kívüli orosz ellenzék ismert moszkvai személyiségeinek képviselőjelölti bejegyzését szerdán a szeptemberi fővárosi képviselő-testületi választásra a Központi Választási Bizottság.

A korábbi elutasításokat felülvizsgáló testület szerint Dmitrij Gudkovnak, a Változások Pártja vezetőjének 298, Ljubov Szobolnak, az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa jogászának pedig 231 támogatói aláírás hiányzott a bejegyzéshez. A bizottság helybenhagyta a moszkvai szaktestületek álláspontját, miszerint a jelöltaspiránsok által beterjesztett szignók és személyi adatok egy része nem volt hiteles.

A támogatói listák hitelességét elsőként a belügyminisztérium szakértői szűrték át, majd a jelöltaspiránsok által felbérelt független cég, a Verszija valódinak minősítette a tárca által kifogásolt aláírásokat, végül a Központi Választási Bizottság egy újabb ellenőrzést hajtatott végre.

A két első írásszakértői vizsgálat eredményét az ellenérdekelt felek kölcsönösen nem ismerték el, a harmadik vizsgálattal kapcsolatban pedig az érintett ellenzéki politikusok azt kifogásolták, hogy azokra sem őket, sem a képviselőjelölteket nem hívták meg. Az elutasított jelöltaspiránsok még megkísérelhetnek bírósági úton jogorvoslatot nyerni.

A moszkvai választási bizottságok a 45 tagú fővárosi képviselő-testület szeptember 8-ra kitűzött megválasztásával kapcsolatban több mint 200 jelöltet bejegyeztek, de több tucat – az orosz sajtóban megjelentek szerint a parlamenten kívüli ellenzékhez tartozó – aspiráns regisztrálását elutasították. A hivatalok szerint a bejegyzési kérelmek nem feleltek meg a választási törvény előírásainak, a kizárt politikusok szerint pedig a Kreml próbálja meg ezzel az eszközzel kirekeszteni bírálóit a politikai versenyből.

Az elutasított jelöltaspiránsok hívei július 27-én és augusztus 3-án a moszkvai belvárosban a hatóságokkal nem egyeztetett tiltakozó megmozdulásokat tartottak, amelyek részvevői közül a hivatalos adatok szerint is több mint 1600 embert őrizetbe vettek, nem ritkán erőszakot alkalmazva. A bíróságokon tíz személy ellen tömeges rendbontás címén eljárást indítottak, és tucatszám ítéltek embereket adminisztratív elzárásra, százszámra pedig bírságra a gyülekezési törvény megsértése címén.

A megmozdulások számos részvevőjénél házkutatást és adóellenőrzést tartottak, többeket az egyetemről való kizárással fenyegettek meg, és egy házaspár esetében az ügyészség a szülői jogok megvonását kezdeményezte, mert karon ülő gyermeküket elvitték egy tüntetésre, és ott egy rokonuk felügyeletére bízták.

Moszkvában ismeretlenek szerdán robbantással fenyegettek meg három bíróságot és a városi választási bizottságot az adminisztratív letartóztatásra ítélt személyek szabadon bocsátását követelve. Az épületeket átkutatták, bombát nem találtak.

Az elutasított jelöltek támogatására, a tisztességes választások jelszavával most szombaton újabb, ezúttal a hatóságokkal egyeztetett tüntetés készül a moszkvai Szaharov sugárúton. A szervezők által benyújtott igénylés szerint a részvevők száma elérheti a százezret. Szerdán a moszkvai önkormányzat bejelentette, hogy ugyanebben az időpontban kulináris és zenei fesztivált fog rendezni a Gorkij-parkban. Az ellenzéki megmozdulás kezdeményezői nehezményezték, hogy a moszkvai hatóságok több énekest és zenekart eltiltottak a szombati eseményükön való szerepléstől.

Az e heti HVG-ben további részleteket olvashatnak az oroszországi helyzetről, illetve arról, hogy a putyini rendszer egyre idegesebben reagál az ellenzéki oldalról érkező kihívásokra.

Hozzászólások