Kitiltották Románia egykori erős emberét az USA-ból

Kitiltották Románia egykori erős emberét az USA-ból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A döntéssel Washington meg akarja mutatni, hogy mennyire fontosnak tartja a korrupcióellenes harcot és a törvényesség fenntartását Romániában. Liviu Dragnea egyelőre amúgy sem utazgathat, mert három és féléves börtönbüntetését tölti egy korrupciós ügy miatt Romániában.

Élőben közvetítették a tévék Romániában, amikor májusban bekísérték a börtönbe Liviu Dragneát, Románia legerősebb politikusát, akinek pártja éppen megnyerte a választást. De már akkor rengeteg kétes ügy volt mögötte, korábban például a választási eredmények meghamisítása miatt el is ítélték. Ezért nem lehetett miniszterelnök és ezért állították sokan, hogy valójában Dragnea irányított az országot a háttérből.

A román korrupcióellenes ügyészség ekkor már jelentős részben amerikai segítséggel vadászta le a politikai osztály különösen korrupt tagjait. Az Egyesült Államok számára ugyanis különösen fontossá vált Románia azt követően, hogy Törökország megingott. A NATO délkeleti bástyája évtizedeken át Törökország volt, de a balul sikerült puccskísérletet Recep Tayyip Erdogan török elnök az amerikaiaknak tulajdonította, és ezért tájékozódni kezdett Moszkva irányában. Így Románia szerepe felértékelődött, különösen azt követően, hogy Trump kilépett az iráni atomalkuból.

A washingtoni külügy mostani közleménye rámutat arra, hogy Dragnea lobbistáknak fizetett azért, hogy összehozzanak egy találkozót Donald Trumppal még azt megelőzően, hogy az elnök beköltözött volna a Fehér Házba. Ez az akció nem sikerült, de a Dragnea és az akkori román kormányfő volt az a két külföldi vezető, aki részt vehetett Trump beiktatásán a nézők között.

Liviu Dragnea
©

Miközben Dragnea számtalan sikertelen kísérletet tett, hogy találkozzon Trumppal, otthon háborút indított az igazságszolgáltatás és személyesen Laura Codruta Kövesi főügyész ellen. A korrupció elleni harcáról híres Kövesit sikerült is levadásznia, de az nem adta fel és megpályázta az új európai főügyészi állást – az Európai Ügyészség vélhetően 2020 végén kezdi meg működését.

Dragnea sem maradt azonban tétlen, Kövesit korrupcióval is megvádolták, majd a bíróság elrendelte, hogy nem hagyhatja el Románia területét, ami természetesen lehetetlenné tette volna, hogy megpályázza az európai főügyész posztját. Ezek után Brüsszelből jött a finom figyelmeztetés: ezek a módszerek Európában nem elfogadhatóak. Ennek hatására Dragnea visszalépett, Laura Codruta Kövesi pedig kiutazhatott Brüsszelbe, ahol megszerezte az EP támogatását.

Romániában viszont Dragnea olyan jogi reformot indított el, amely - Lengyelországhoz hasonlóan - politikai irányítás alá helyezte volna az igazságszolgáltatást.

Bukás májusban

Az európai választásokon meggyengült a szociáldemokrata párt, és nem következett be a "szuverenista erők" áttörése, melyet Orbán Viktor megjósolt és amelyben Liviu Dragnea is reménykedett.

Bukarestben pedig villámgyorsan levonták a tanulságot: Liviu Dragneát a kamerák kísérték a börtönkapuig, miközben az általa kinevezett kormányfő sietett elhatárolódni egykori mentorától. Viorica Dancila, aki egykor képviselő volt az Európai Parlamentben, gyorsan Brüsszelbe ment, ahol bejelentette: visszavonják a kétes hírű jogi reformokat és Románia maximálisan betartja az uniós normákat ezen a téren.

A miniszterelnökasszony pálfordulását az is motiválta, hogy egyik elődje, Dacian Ciolos karriert csinált Brüsszelben, hiszen az egykori liberális frakció vezetője lett, mégpedig Emmanuel Macron francia elnök támogatásával. Ez finom célzás volt arra, hogy van politikai alternatíva Románia számára, amivel megkezdődött a végjáték a szociáldemokraták számára Bukarestben, hiszen mind Brüsszelben, mind pedig Washingtonban leírták őket. Liviu Dragnea kitiltása az Egyesült Államokból az egyik utolsó csepp a méregpohárból, melyet az amerikaiak azzal is tetéztek, hogy közölték: a kitiltó határozat Románia egykori erős emberének két gyerekére is vonatkozik.

Hozzászólások