Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ez nem a miniszterelnök beszámolójából derült ki. Az Európai Néppárt írta ki az oldalára, részleteket azonban nem árultak el.

Mint júniusban, most is az Európai Néppárt rövid Twitter-üzenetéből derült ki, hogy Orbán Viktor Herman Van Rompuy meghívására találkozott az Európai Néppárt vizsgálóbizottságával. A találkozón – mely a Népszava információi szerint az EPP székházában volt – részt vett a néppárti bölcsek két másik tagja, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel is.

A Néppárt részleteket nem árult el, így csak annyit lehet tudni, hogy a vizsgálóbizottság tagjai másodszor találkoztak a magyar miniszterelnökkel. Első megbeszélésükre június végén került sor, szintén Brüsszelben.

A vizsgálóbizottságot márciusban, a Fidesz tagságának felfüggesztésekor állította fel a Néppárt, és azzal a feladattal bízta meg, hogy vizsgálják meg a magyar jogállamiság helyzetét, és a Fidesz álláspontját a kérdésben.

A találkozóról Novák Katalin államtitkár egy képet tett ki a saját Twitter-oldalára, eszerint a megbeszélésen rajta és a miniszterelnökön kívül Szájer József, a Fidesz EP-képviselője is ott volt.

Ahogy megírtuk, június végén bölcsek levelet küldtek a Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József vezette fideszes delegációnak, amelyben egyebek mellett a CEU ügyével, a civil szervezetek támogatásával, a kormány illiberális demokráciával kapcsolatos felfogásával, a médiapluralizmussal, az időközben elnapolt közigazgatási bíróságokkal és a kisebbségekkel kapcsolatban is tettek fel kérdéseket, de arra is választ vártak például, hogy miért nincsen uniós zászló a magyar kormányzati intézményeken.

Az már korábban is sejthető volt, hogy a bölcsek jelentése csúszni fog. Nyáron utaztak volna Budapestre, de magyar kérésre elhalasztották a vizitet. Az egyeztetések hónapok óta munkacsoportokban folynak a Fidesz és a "bölcsek" stábja között, és bár a közigazgatási bíróságok bevezetésének elhalasztását üdvözölték, a kormány továbbra is adós több feltétel teljesítésével.

Az Európai Néppárt november 20-án, Zágrábban tartja kétnapos kongresszusát, az eredeti tervek szerint itt születhet döntés a Fidesz sorsáról.

Hozzászólások