Három újabb fertőzött miatt evakuálnak egy 80 ezres vietnámi nagyvárost

Három újabb fertőzött miatt evakuálnak egy 80 ezres vietnámi nagyvárost

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Többségében turistákat kell kiköltöztetni Danang városából.

Nyolcvanezer embernek kell elhagynia a Vietnám középső részén fekvő tengerparti várost, Danangot, miután a hétvégén újabb három ottani lakosnak lett pozitív a koronavírus-tesztje – közölte hétfőn az ország kormánya.

Az evakuálás legalább négy napot vesz igénybe, a kitelepítendők többsége turista.

Naponta körülbelül 100 belföldi légijárat közlekedik Danang és 11 másik vietnámi város között.

Az ország vezetése szombaton megerősítette, hogy április óta először újra tömeges fertőzés történt Vietnámban, méghozzá a turisták körében népszerű, több mint 750 ezer lakosú Danangban és környékén. Vasárnap ugyanott további három fertőzöttről számoltak be. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a városból hazatérőket 14 nap karanténra kötelezik.

Vietnám már a járvány kezdetén szigorú távolságtartási szabályokat és óvintézkedéseket vezetett be, és gyakori teszteléssel próbálta felderíteni és megfékezni a vírus terjedését. Ennek köszönhetően eddig mindössze 420 fertőzöttet azonosítottak a 95 milliós lakosságú indokínai országban, és a hivatalos közlések szerint egyetlen ember sem halt meg az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Bár Vietnám továbbra sem fogad külföldieket, a hazai turizmus fellendülőben van az olcsó repülőgépjegyek és a kedvező árú szállások miatt.

Az új fertőzéseket követően Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök utasította a rendőrséget, hogy lépjen fel erőteljesebben az illegális bevándorlókkal szemben. A danangi rendőrség letartóztatott egy embercsempészt, egy 42 éves kínai férfit, aki segített ügyfeleinek Kínából bejutni Vietnámba  számolt be a helyi állami média vasárnap.

A kormány egy másik hétfői közlése szerint a Kínával határos Ha Giang tartomány hatóságai több mint 1500 embert fogtak el illegális határátlépés miatt május óta. Az elfogottak többsége vietnámi állampolgár volt, a hatóságok karanténba helyezték őket.

Hozzászólások