Mikor tudjuk meg, ki lesz az amerikai elnök? Választási időrend óráról órára, napról napra

Mikor tudjuk meg, ki lesz az amerikai elnök? Választási időrend óráról órára, napról napra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hacsak nem lesz nagyon nagy különbség Joe Biden és Donald Trump között a legfontosabb államokban, könnyedén elképzelhető, hogy nem ismerjük az amerikai elnökválasztás végeredményét még napokkal a szavazás után sem. Összegyűjtöttük, milyen időpontokra lesz érdemes figyelni.

Normális esetben egy novemberi kedden az urnákhoz vonulnak az amerikaiak elnököt választani, szerdán pedig a korán kelő európaiak már a reggeli kávéjuk mellett nézhetik a leendő elnök győzelmi beszédét. Igaz, sok helyen a levélszavazatokat még csak ekkor kezdik el összesíteni, Kaliforniában még napokig tart a szavazatszámlálás, Alaszkában és Hawaii-on pedig még nyitva is vannak a szavazóhelyiségek, amikor győztest hirdetnek, de ez már nem számít, hiszen nem változtat a végeredményen.

Ez az, ami szinte biztos, hogy 2020-ban nem így lesz.

A járvány miatt minden korábbinál több amerikai szavaz levélben, arról viszont államonként eltérnek a szabályok, meddig kell ezeket a voksokat feladni, hogy elfogadják őket, meddig érkezhetnek be, és mikortól lehet felbontani a leveleket. Arról nem is szólva, hogy még a szavazás, sőt, a szavazatszámlálás közben is folyamatban vannak perek ennek a pontos menetéről.

©

Ez azért is lehet fontos, mert közvélemény-kutatások alapján valószínű, hogy Joe Biden szimpatizánsai lesznek többségben a levélben szavazók között. Mivel ezeket több helyen a személyesen leadott voksok után számolják, könnyedén megtörténhet, hogy a választás utáni órákban Donald Trump vezet majd, végül mégis Biden fordít, akár napokkal később.

Összegyűjtöttük, hogy azokban az államokban, ahol eldőlhet a választás, miként nézhet ki a választás éjszakája, és az utána következő néhány hét, legnagyobb részben a The Washington Post és a FiveThirtyEight összesítését felhasználva. Egyelőre teljesen biztosan csak azt mondhatjuk:

akkor várható november 4-én reggelre végeredmény, ha valamelyik jelölt nagyon nagy különbséggel nyer.

©

November 3., kedd este, európai idő szerint november 4., szerda hajnal:

Közép-Európában éjjel 1 óra lesz, amikor véget ér a szavazás Georgiában. Ekkor ott még csak a helyszínen leadott voksokról fognak számokat közölni. A levélszavazatokat akkor teszik közzé a választás napján, ha egyértelmű valamelyik jelölt győzelme ezek alapján.

1:30 lesz nálunk, amikor Észak-Karolinában vége a voksolásnak. Ott ekkor kezdik el összesíteni a levélszavazatokat, a hatóságok azt ígérik, hogy néhány órával ez után 95 százalékos lesz a feldolgozottság, de még az aznap levélben feladott voksok nélkül, azok közül a legutolsókra még tíz napot várni kell.

Ohióban is ekkor ér véget a voksolás, előzetes eredményt közzé is tesznek majd, de utána csak több mint másfél héttel később adják ki a végeredményt, amikor az összes levélszavazatot feldolgozták.

Hajnal 2-ig szavazhatnak Pennsylvaniában, és részeredményeket ismerni fogunk, de ott egészen az urnazárásig még csak hozzá sem nyúlhatnak a levélben érkezett voksokhoz. Ez azért lehet különösen fontos, mert a közvélemény-kutatások mostani állása szerint 30-40 százalék az esélye annak, hogy az lesz az elnök, aki Pennsylvaniában győz. És hogy igazán bonyolult legyen: nagy pereskedés folyik arról, hogy az urnazárás után beérkező levélszavazatokat elfogadhatják-e. A republikánusok azt akarják, hogy ne, a demokraták azt, hogy igen. A Legfelsőbb Bíróság pedig egy olyan döntést hozott, ami senkit nem nyugtat meg: az urnák zárása után érkező leveleket külön kell majd választani a többi levélvokstól, hogy ha később mégis érvénytelenítik őket, akkor tudják, mi nem számít bele a végeredménybe.

Magyar idő szerint 2-ig szavazhatnak Floridában is, viszont ott egyszerűbb lesz a helyzet, a választás napja előtt leadott voksokat addigra már összesítik, tehát onnan még jó eséllyel kapunk aznap végeredményt. Ekkor lesz urnazárás Maine-ben is, és szintén eddig a pillanatig fogadják el a levélszavazatokat.

©

3-kor lesz urnazárás Minnesotában, és mivel ott előzetesen összesítik a levélszavazatokat, nem sokkal később lehet már részeredmény is, de a véglegesre még több mint egy hetet várni kell. Michiganből arra figyelmeztettek, hogy ott a választás napján csak a személyesen leadott voksokat és a 25 ezer fősnél nagyobb városokból érkezett levélszavazatokat összesítik előzetesen, az összes többi voksra akár péntekig is várhatunk.

Új-Mexikóban ekkor állnak neki a levélszavazatok összesítésének. Texasban is eddig lehet szavazni, látunk is majd részeredményeket, de még egy teljes napot adnak arra, hogy minden levélben érkező voks befusson. Wisconsinban pedig, ahol szintén eddig voksolhatnak, azt ígérik, hogy ottani idő szerint hajnalra, amikor Európában már délelőtt lesz, kiadnak eredményt.

Hajnal 4 órakor ér véget a szavazás Arizonában, és ott már urnazárás után közzéteszik a választás napja előtt beérkezett levélszavazatok alapján az állást. Az aznap beérkezett leveleket pedig az után összesítik, hogy a helyben leadott voksokat megszámolták, ha szoros az állás, ez is eltarthat csütörtökig vagy péntekig. Nevadában és Iowában is eddig szavaznak, de még várnak a levelekre.

November 5., csütörtök:

Georgiában és Wisconsinban legkésőbb ekkorra ígérik az eredményt akkor, ha nagyon szoros lesz a verseny.

November 6., péntek:

Michiganben ekkorra ígérnek teljes végeredményt a 25 ezer fősnél kisebb települések levélszavazatainak megszámlálásával.

Pennsylvaniában eddig fogadják el a levélszavazatokat, ha azokat november 3-ig postára adják. A helyi hatóságok azt remélik, hogy ez után nem sokkal tudnak végeredményt közölni.

©

November 9., hétfő:

Iowában eddig fogadják el a levélszavazatokat.

November 10., kedd:

Eddig érkezhetnek be a levélszavazatok a billegő államok közül Minnesotában és Nevadában.

November 12., csütörtök:

Észak-Karolinában eddig fogadják be azokat a voksokat, amelyeket legkésőbb a választás napján postáztak.

November 13., péntek:

Ohióban az eddig beérkezett levélszavazatokat fogadják el, ha azokat november 2-ig postára adják.

November 23., hétfő:

Utolsóként Washington államból jöhet végeredmény, ott egészen eddig fogadják be a levélszavazatokat, vagy Kaliforniából, ahol 20-ig, de sokkal tovább számolják –persze ennek csak a hivatalos papírokban lesz nyoma, mindkét állammal nyugodtan számolhatunk stabil demokrata bázisként.

©

December 8-14.:

December 8-a a végső határideje annak, hogy az államok kijelöljék az elektoraikat, majd december 14-én gyűlnek össze minden államban az elektorok, hivatalosan azért, hogy eldöntsék, kire szavaznak majd. Ez normális körülmények között csak formaság, most azért fontos, mert bármilyen jogi vitát eddig kell lezárni. Az elektorok szavazatait 2021. január 6-án számolják össze.

Hozzászólások