Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 80 Celsius-fokon is megél egy most felfedezett rák, és a petéi akár évtizedekig is várják az esőt, hogy a nedvesség hatására kikeljenek.

A Föld legforróbb pontján, a Daste Lut sivatagban is életképes rákfajt talált és azonosított egy iráni és osztrák kutató – írták a tudósok a Zoology of the Middle East című folyóiratban.

Egy expedíció 2017-ben kelt át az 51,8 ezer négyzetkilométeres – a magyar Alföldhöz hasonló méretű – Daste Luton, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdjai az eddigi legmagasabb földfelszíni hőmérsékletet, 80,8 Celsius-fokot mérték.

A hőség többek között a sötét színű kövekkel borított felszín számlájára írható, amely erősen felmelegszik. Évente átlagosan mindössze három centiméter eső esik, és az is rendkívül sós.

"Nagy esőzések után ritkán átmeneti tavak képződhetnek" – mondta a lepkeszakértő Hossein Rajaei, a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatója, aki az egyik ilyen időszakos tóban talált egy pár tócsarákot, és elvitte őket Martin Schwendter, a bécsi Természettudományi Múzeum rákspecialistájához, aki új fajt azonosított bennük, amely "mind külsejében, mind génjeiben eltér az eddig ismert fajoktól".

A rák a Phallocryptus fahimii rendszertani nevet kapta az expedíció előtti évben repülőszerencsétlenségben meghalt iráni biológus és környezetvédő, Hadi Fahimi tiszteletére.

Az újonnan azonosított rák sokáig életképes petéivel szaporodik: "A peték tartósságát mutatja, hogy még a Daste Lutban is képesek fennmaradni, ahol évtizedeken át kell a kiszáradt talajon várniuk arra, hogy az eső egyszer csak megtöltse az időszakos tavat, hogy a lárvák kikelhessenek" – magyarázta Schwendtner.

Hozzászólások