Hamarosan milliárd eurós biznisz lehet a csomagolásmentesség

Hamarosan milliárd eurós biznisz lehet a csomagolásmentesség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szépen nő a csomagolásmentes boltok forgalma Európában.

Az elmúlt 10 évben a csomagolásmentes üzletek ágazata nagyon erős növekedést mutat a boltok és a munkahelyek számát, valamint a teljes forgalom növekedését tekintve – derül ki a Zero Waste Europe hálózat vezetésével tíz országban készített iparági felmérésből. A felmérés alapján készített tanulmány előrejelzése szerint uniós szinten 2030-ban az ömlesztett áruk teljes forgalma 1,2 milliárd euró lehet, az optimista becslés szerint az érték a 3,5 milliárd eurót is meghaladja.

Az ágazaton belül erőteljes növekvő tendenciát mutat a foglalkoztatás bővülése: a modellszámítások 2023-ban átlagosan 10.000 munkahellyel számolnak a csomagolásmentes boltokban Európában. Becslések szerint 2023-ban mintegy 5.500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebb termelődik EU-szerte a csomagolásmentes boltoknak köszönhetően. A csomagolásmentes üzletek becslések szerint üzletenként évente átlagosan 1 tonna csomagolást spórolnak meg.

Számos ország válaszadói számoltak be arról, hogy a törvények elavultak és/vagy nem voltak alkalmazhatóak a termékek ömlesztett értékesítésére önkiszolgáló rendszerben. Úgy tűnik, sürgető szükség van egy harmonizált megközelítés kidolgozására arra vonatkozóan, hogy a csomagolásmentes üzleteket hogyan kezelik az EU tagállamai nemzeti és regionális szabályozó hatóságai, ideértve az ömlesztett értékesítés fogalommeghatározásait és a kapcsolódó élelmiszer-higiéniai szabályozásokat is. Javasolt ezeknek a témáknak a teljesebb vizsgálata.

Augusztus elején jelentette be több vezető olajcég is, hogy több száz milliárd eurót invesztálnak abba, hogy növeljék az olaj műanyagipari keresletét, hogy ezzel kompenzálják az elektromobilitás és a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatti kiesést. A műanyagipar csúcsát 2027-re datálják.

A Carbon Tracker (CT) nevű, klímavédelemmel és annak pénzügyi oldalával foglalkozó agytröszt frissen megjelent tanulmánya azonban ennek ellentmond: a fő állításuk, hogy az olajipar várakozásaival ellentétben nem lesz akkora kereslet a műanyagra az elkövetkezendő években, hogy az fenntartsa, vagy növelje az olaj iránti keresletet.

Hozzászólások