Még többen használhatnák Franciaországban a méheket mérgező rovarirtót

Még többen használhatnák Franciaországban a méheket mérgező rovarirtót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kibújna a francia kormány az uniós környezetvédelmi szigor alól.

Az EU 2018 óta szigorúan korlátozza a neonikotinoid rovarirtó szerek használatát, a francia kormány most mégis egy olyan törvényjavaslatot készített, amely az eddiginél sokkal több kivételt engedélyezne – írja az Euractiv. A franciák a cukorrépa-termelők nehézségeivel indokolják a változást, a környezetvédők szerint viszont ezzel nagyobb károkat okozhatnak. A rovarirtók, amelyekről a törvényjavaslat szól, főleg a méhekre lehetnek károsak.

Martin Hausling, a Zöldek európai parlamenti képviselője azt mondta a portálnak: az, hogy Ausztria és Lengyelország után Franciaország is engedményeket tenne, az egész európai tiltást sodorhatja veszélybe. Ha pedig az EU engedi, hogy a franciák lazítsanak a szabályokon, miért ne kérhetnék ugyanezt a német gazdák is? – kérdezte.

Az EU célja az, hogy 2030-ra a felére csökkentse a mérgező rovarirtó és növényvédő szerek használatát – emlékeztet az Euractiv.

A francia kormányt az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztette az Európai Bizottság környezetvédelmi ügyek miatt: októberig kaptak határidőt például arra, hogy véget vessenek a ragasztós madárfogásnak, amellyel védett madarakat is elejtenek a vadászok.

Hozzászólások