szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a bor alapvetően szőlőből van, a különféle folyamatok során sok esetben használnak állati eredetű összetevőt az erjesztéséhez.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A bor szőlőből készül, így sem húst, sem tojást sem tejet nem tartalmaz, mégsem minden bor vegán. Az erjesztési eljárás, az ún. derítés során ugyanis a legtöbb borból tojásfehérjével, kazeinnel, marhacsontból kinyert zselatinnal vagy halhólyagból kinyert kollagén segítségével vonják ki az üledékes részecskéket, a nem kívánatos fehérjéket és a tanninokat, míg a bor a pincében van – írja a Greenmatters.com.

De gyakran használnak műanyagot is erre a célra – ezeket a segédanyagokat természetesen palackozás előtt kivonják a borból, azonban nyomokban így is tartalmazhatja a bor az állati eredetű anyagokat.

A Winelovers írása arra is kitért, hogy a halhólyagból, marhacsontból kinyert zselatint inkább fehérboroknál, rozéknál és pezsgőknél használják, a fehérjéket pedig vörösboroknál.

A derítést például zöldborsó héjából készített kivonattal lehet állati eredetű összetevők nélkülözésével végezni – ezek egyre elterjedtebbek, és egyre több pincészet kínál kifejezetten vegán borokat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!