Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTA
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világgazdaság koronavírus-járvány miatti megtorpanása és az energiaszükséglet ezzel együtt járó visszaesése következtében 2020-ban jelentősen csökkent a széndioxid-kibocsátás világszerte.

Rekordmértékben, nagyjából 2 milliárd tonnával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legújabb számításai szerint. Ez a történelem legnagyobb mértékű visszaesése, a szervezet ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az emisszió időközben máris újra emelkedni kezdett, így ellensúlyok nélkül idén további emelkedés várható.

Az emisszió 6 százalékos csökkenése megfelel az egész Európai Unió egy évnyi kibocsátásának. Ennek körülbelül a fele a közúti forgalom és a légiközlekedés csökkent üzemanyag-felhasználására vezethető vissza.

Decemberben azonban már két százalékkal magasabbra emelkedett a kibocsátás mértéke 2019 decemberéhez viszonyítva, ekkorra ugyanis a nagy nemzetgazdaságok kezdtek helyreállni. Az IEA szerint ez figyelmeztető jelzés.

„Ha a kormányok nem hoznak gyorsan megfelelő energiapolitikai intézkedéseket, elszalasztják azt a történelmi lehetőséget, hogy a 2019-es évet tegyék a szén-dioxid-kibocsátás abszolút csúcsértékévé” – mondta Fatih Birol, az IEA vezetője.

A szervezet 2020 márciusában azt kérte a kormányoktól, helyezzék a tiszta energiákat a gazdasági fellendülést célzó terveik középpontjába, hogy egy ökológiailag fenntartható javulást biztosíthassanak. Birol szerint azonban a számok az intenzív szénfelhasználású üzletágakhoz való visszatérést jelzik.

Kínában tavaly az emisszió 0,8 százalékkal (75 millió tonnával) növekedett, miután a kínai volt az első nemzetgazdaság, amely feloldotta a koronavírus-járvány miatti szigorításokat, és egyetlen nagy gazdaságként képes volt növekedni az elmúlt évben.

Indiában a nyarat követően lazítottak a korlátozásokon, az emisszió szeptembertől a 2019-es szint fölé emelkedett. Brazíliában is újra növekedett az áprilisi mélypont után a közúti közlekedés üzemanyag-használata, később a földgázigény is emelkedett, ami miatt a 2020-as év záró negyedévében a károsanyag-kibocsátás mértéke a 2019-es szint fölé jutott.

Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2020-ban összességében egy tizedével esett vissza, ezt követően azonban jelentősen növekedni kezdett.

Az IEA 2021. május 18-án átfogó tervet mutat be arról, hogyan lehet elméletileg az energiaszektort 2050-ig szén-dioxid-semlegessé tenni.

Hozzászólások