A Magyarországon 1990 óta fogható zenés csatorna ugyanúgy része volt a rendszerváltás jótéteményeinek, mint az indexre tett könyvek megjelenése. Elévülhetetlen érdeme van a magyar pop információs robbanásában, bekapcsolt minket is a rock and roll vérkeringésébe. Így aztán az 1991-es grunge robbanás, a Nirvana, a Red Hot Chilli Peppers csúcsra járatása, a Jackass és a Live8 már nemcsak a párhuzamos univerzumokban, hanem a pesti bérházakban, és a megyeszékhelyek város nagyságú lakótelepein is hatott. Íme a csatorna eddig történetének nagy pillanatai!

© WAN2

AZ INDULÁS
1981. augusztus 1.

Az Apollo11 Holdra szállásának montázsával és a csatorna eredeti dalával (Jonathan Elias gitár-riffjével) elkezdődött az MTV adása. Eleinte mindössze néhány ezer ember láthatta New Jersey-ben, és időnként elsötétült a kép, amikor valaki kicserélte a kazettákat.MICHAEL JACKSON – BEAT IT
1983. március 31.

Politikai inkorrektsége miatt kezdetben rendkívül sok kritika érte a csatornát. Michael Jackson volt az első fekete énekes, akinek videója adásba került. A sors iróniája, hogy ma már ő is fehér.

Janet Jackson és Justin Timberlake
A tervszerű véletlen
© AP
KISS – LICK IT UP
1983. szeptember 13.

A KISS először az MTV egyik műsorában jelent meg smink nélkül, "civil" arccal a nyilvánosság előtt. Ugyanezen a napon mutatta be Lick It Up című számuk videóját a csatorna.

MICHAEL JACKSON: THRILLER
1983. december 2.

A John Landis rendezésében és Vincent Price szereplésével készített 14 perces mini-film premierje különleges esemény volt az MTV életében. A Thriller jelentősége, hogy utat nyitott a klipek kreatívabb megközelítéséhez.

AZ ELSŐ Video Music Awards
1984. szeptember 14.

A csatorna 1984-ben rendezte meg először éves MTV Video Music Awards (VMA) díjátadóját. A Bette Midler és Dan Akroyd műsorvezetők segédletével levezényelt show az MTV válasza volt a Grammyre, melynél sokkal lazább (dress code nélküli) és fiatalosabb volt. A 2006-ban megrendezett díjátadó után sokan kritizálták az eseményt, hogy pontosan olyanná vált, mint a Grammy.

(UN)LIKE A VIRGIN: MADONNA KILÉP A TORTÁBÓL
1984. szeptember 14.

Az első VMA legjelentősebb pillanata az volt, amikor Madonna hófehér esküvői ruhában, egy tortából kilépve előadta Like A Virgin című számát. Ez volt az a momentum, amely igazi mediatizált szupersztárrá avatta.


A tönk szélétől a Jackass-ig (Oldaltörés)


Beavis és Butthead.
Csak ülnek a(z M)TV előtt
© WAN2
MONEY FOR NOTHING
1985. augusztus 1.

A Dire Straits MTV-t kigúnyoló száma talán pont a csatornának köszönhetően lett a csapat legnagyobb slágere. Ezzel a klippel indult az európai MTV. A film egyike volt az első számítógépes animációt alkalmazó videóknak, és megörökítette Sting „I Want My MTV” mondatát, ami egy ideig a csatorna szlogenje is lett. A klipben feltűnt a budapesti turistákat alakító Első Emelet zenekar is, igazzá téve azt a hollywoodi stúdiók megjelenése óta nyilvánvaló tételt, hogy a magyarok mindenütt ott vannak.


YO! MTV RAPS!
1986. augusztus 6.

Lehet, hogy Rick Rubin híres rock-producer és a Beastie Boys már korábban is kedvelték a rapet, de igazából a Yo! MTV Raps!-nek köszönhetően jutott el a műfaj minden középosztálybeli fehér srác nappalijába is. És a perifériáról a siker középpontjába.

PEE-WEE
HERMAN VISSZATÉR
1991. szeptember 5.

Miután Pee-Wee Hermant, az egyik legkedveltebb amerikai gyerekprogram műsorvezetőjét egy álruhás rendőr tetten érte, amint egy moziban maszturbált, hónapokig kerülte a nyilvánosságot. A ’91-es VMA alkalmával tért vissza, színpadra lépése után megkérdezte a közönséget: Hallottatok valami jó viccet mostanában?

Kurt Cobain, Nirvana.
A grunge csapatainak élén
© mtv.com
ÉS LŐN GRUNGE
1991. szeptember 29.

A Nirvana Smells Like Teen Spirit videója a grunge eljövetelét hirdette, és ezzel egy időben kinyírta a hair-metált, azaz a süllyesztőbe küldte a puccos, feminin glamrock sztárokat.

CLAPTON UNPLUGGED
1992. március 11.

Bár kezdetben csak olyan csapatok vállalták az unplugged koncerteket, amelyeknek szükségük volt a publicitásra, idővel azonban olyan sztárok is felléptek a műsorban, mint Bob Dylan, Paul McCartney, Bruce Springsteen (aki annyira ideges volt, hogy ragaszkodott elektromos gitárjához) és Eric Clapton (aki először lépett fel azóta, hogy fia meghalt, és a koncertről készült koncertlemeze az egyik legsikeresebb albuma lett). Az Unplugged pedig ismét divatba hozta az akusztikus hangzást, a "csendes ülős" koncerteket.

CLINTON ELNÖK
1994. április 19.

1994-ben a második éve hivatalban levő Bill Clinton 90 perces élő adásban válaszolgatott 16-20 éves suhancok kérdéseire. A gazdaságpolitikáját érintő kérdések közben egy kislány megkérdezte: „Elnök úr, boxer- vagy gatyapárti?” Mire Clinton közlékenyen azt felelte: „Általában gatya”. Manapság a legtöbb elnökjelölt az MTV-n keresztül próbálja meg elérni első szavazóikat. A politológia szerint ez volt az a „történelmi” pillanat, amikor kezdetét vette a politika tényleges „elbulvárosodása”.

BEAVIS & BUTTHEAD
1994. március 24.

Indulásakor még senki sem gondolta, hogy a két idiótán röhögő figura akkora hatással lesz a popkultúrára, hogy még a Rolling Stone magazin címlapjára is felkerül. Pedig így lett. Hö-hö-hö. Cool!

THE REAL WORLD
1994. június 23.

A Real World több szempontból is forradalmi volt. Először is életre keltette a valóságshow műfaját, másodszor pedig azáltal, hogy egy meleg AIDS-es fiút is beválogatott a műsorba, többet tett a toleranciáért, mint addig bármi.

I WANNA BE A VJ
1998. április 14.

A csatorna új interaktív utakat keresett, és meghirdette VJ-ket vadászó műsorát, melynek nyertese Jesse Camp lett, akit a nézők választottak.

TOTAL REQUEST LIVE
1998. október 22.

A kezdetben MTV Live-nak hívott élő műsor az egyik alapköve lett az MTV-nek, melyben a rajongók nemcsak videóról nézhették kedvenceiket, hanem élőben is találkozhattak velük.

JACKASS
2000. október 1.

A Johnny Knoxville beteges agyából kipattanó, életveszélyes, vagy éppen csak értelmetlen mutatványok sokak kedvencei lettek az MTV-n. Nem tudni, hányan nem vették komolyan a figyelmeztetést: Don't try this at home! (Otthon meg ne próbáld...)

Mariah, Janet és a Live8 (Oldaltörés)


Madonna és Britney csókja.
Hirtelen felindulás?
MARIAH, A HÍVATLAN VENDÉG
2001. július 19.

Senki sem tudta igazán, hogyan reagáljon, amikor egy fagylaltos kocsit tolva Mariah Carey váratlanul megjelent a TRL adásának helyszínén. A zavarba jött Carson Daly megpróbálta megszakítani a show-t, de Mariah nem hagyta abba mondókáját, és a végén még vetkőzni is kezdett. Az énekesnő egy héttel később „kimerültség” miatt befeküdt egy kórházba.

SHARRRONNN!
2002. március 5.

Az Osbourne család életét bemutató celeb-valóságshow első részében 59 alkalommal kellett kisípolni a káromkodásokat. A leszedált sötét herceg, A-kategóriásra szabott felségével, két bizarr gyermekük, és megannyi kutyájuk Amerika első számú családjává lépett elő. Ijesztő (?). 

EMINEM LEÜT EGY KUTYÁT
2002. augusztus 29.

Amikor a 2002-es VMAs-on Eminem nem volt kíváncsi Triumph, „az inzultáló komikus kutya” (A Late Night Show With Connan O’Brian kutyajelmezbe öltözött figurájának) véleményére a közte és Moby közt húzódó ellentét ügyében, egyszerűen behúzott neki egyet. Bár később még átvett egy díjat, Eminemet még ez sem derítette jobb kedvre, és még egy utolsót azért beszólt Mobynak.

ASHTON MEGSZÍVATJA JUSTINT
2003. március 17.

A kandi kamera műfajnál egy fokkal durvább és humorosabb műsor, amiben Ashton Kutcher a sztárokat ugratja. Az első részben Justint Timberlake-et kereste fel az „Adóbehajtó Ügynökség”, hogy 900 ezer dolláros adóhátralékát kiszedje belőle.

FRISS HÁZASOK
2003. augusztus 19.

A szupercsinos Jessica Simpson és a szuperjóképű Nick Lachey szuperboldog első hónapját követhettük végig a Newlywedsben. Kár, hogy a szuperházasság sem tartott örökké…

A CSÓK
2003. augusztus 28.

Az MTV ötlete volt, hogy a 20. VMAs díjátadóra felelevenítse Madonna Like A Virgin-jét, és az is az MTV ötlete volt, hogy bevonja Britney Spearst és Christina Aguilerát is. De a nyelves smárolás nem volt benne a forgatókönyvben; egyértelműen az akkor 45 éves családanya és Britney számlájára írható.

JANET MUTOGAT
2004. február 2.

2004-ben Janet Jackson több millió néző előtt élőadásban fedte fel egyik mellét Justin Timberlake segédletével a Super Bowl félidejének show-jában. Az NFL az eset után bejelentette, hogy a jövőben nem tart igényt az MTV-re, amely az incidenst azóta sem volt képes feldolgozni, és nem hajlandó Janet új, Call On Me című számát játszani.

LIVE 8
2005. július 2.
A Live Aid 20. évfordulóján a világ 10 különböző városában párhuzamosan tartottak koncerteket, nyomást gyakorolva a G8-akra, hogy segélyekkel, tartozásaik eltörlésével segítse Afrika országait. Történelmi tett, történelmi show.

A WAN2 megmondja

Emlékszel Szukics Magdára? - II. rész

A most 25 éves kultuszfilm, a Megáll az idő egyetlen kockája sem szorul magyarázatra. Alkotók és közönség tökéletes szinkronban voltak, de azóta felnőtt legalább egy nemzedék, amely már nem kényszerül kódolt szöveget és helyzeteket dekódolni. A film forgatókönyvírója, Bereményi Géza a filmben elhangzó szállóigévé vált mondatokat és a filmben rejtett szimbolikát fejti meg.

Kult

Meleg front a popzenében

Melegnek lenni nem egyszerű. No nem azért, mert nehéz párra lelni, sokkal inkább a mai napig létező előítéletek miatt. Bár a művészekkel talán mindig elnézőbbek (voltak) a hétköznapi emberek, ennek ellenére nekik se (volt) mindig olyan könnyű. A WAN2 összeállítása a popzene homoszexuális vonulatáról, meleg művészeiről.

A WAN2 megmondja

Elmebajok a rockzenében

A hipochondereken és az orvosokon kívül nem sokan foglalkoznak az elmebajjal. A betegségről kialakult kép a fejekben kábé a Száll a kakukk fészkére leszedált társulatának szűrőn áteresztett és mélyen eldugva tárolt mása. Hát, most elő a tudattalannal: összeszedtük olvasóinknak a rockzene és a pszichotikus tünetek kapcsolatának példáit. Elmebajnokság a WAN2-val.

A WAN2 megmondja

A dandy kultúrtörténete

A dandy kifinomult: öltözködésben, viselkedésben, tettben, szóban és ízlésben. Tökéletességre törekszik, stílusos, gondolkodásának csak a divat szabhat határokat. Minden kornak megvannak a maga dandyjei. A Wan2 az elmúlt kétszáz évből válogat, különös tekintettel Morrissey-re, aki új lemezzel örvendeztette meg a hanyag elegancia barátait, mi több: személyesen is tiszteletét teszi nálunk, július 5-én, a PeCsában.

A WAN2 megmondja

Tangó és cash: hódítás Argentínából

A popzenébe minden belefér, még az is, ami nem. Tehát a tangó is. Piazzola nálunk is elsöprő divat, a Gotan Project pedig szívbajok ellen az elektronikus zene és a tangó egyvelegét írta fel nekünk, úgy, hogy becsempészték a tangót a diszkógömbök alá. Hogy kerül a tangó a világ popkultúrájába? Képzeletben átugrottunk a 100 évvel ezelőtti Argentínába.

A WAN2 megmondja

Emlékszel Szukics Magdára? - I. rész

Több nemzedék kultuszfilmje lett a Megáll az idő, amely most 25 éves. Az ’56-os forradalom leverésével kezdődő, s a kádári konszolidációval végződő keserédes film minden kockája hajszálpontos kép a korszak Magyarországáról. A WAN2 összeállítása a készítőket is megszólaltatja. Első rész: interjú Gothár Péterrel.

A WAN2 megmondja

Macskanők a forró bádogtetőn

A zeneiparban egyre lejjebb száll a korhatár, már ami sztárság kezdetét jelenti. A WAN2 a külföldi tizen- és huszonéves dívák közül most Lindsay Lohan, Ashlee Simpson és Nelly Furtado karrierjének állását vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy kik a magyar változat munkatársai! Trendfigyelés: dívák nyugaton és keleten.

Fülke: „A Fidesz akkor sikeres, ha keménykedik”

Fülke: „A Fidesz akkor sikeres, ha keménykedik”

Piedone lánya üzent a magyaroknak

Piedone lánya üzent a magyaroknak

Felfedeztek egy nagy kőzetbolygót a Naprendszer közelében

Felfedeztek egy nagy kőzetbolygót a Naprendszer közelében

Ferencvárosi parkolómutyi: távozik a kerületi kincstárnok

Ferencvárosi parkolómutyi: távozik a kerületi kincstárnok

Letartóztatták R. Kellyt

Letartóztatták R. Kellyt

Utolérte a Huawei tavalyi telefonjait a Samsung a Galaxy S10+ kamerájával

Utolérte a Huawei tavalyi telefonjait a Samsung a Galaxy S10+ kamerájával