Melyik a legnépszerűbb cégautó Magyarországon?

Utolsó frissítés:

Az immár harmadszor megjelenő HVG Cégautó különszám értékelő, elemző cikkeiből kiderül, hogyan mentették meg 2009-ben a céges vásárlók az évek óta válságban lévő magyar autópiacot a teljes csődtől, és hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva nekik min kellett változtatniuk az „autópolitikájukban”.

A 2009-ben forgalomba került top 10 cégszemélyautó

1. Ford Focus

2. Opel Astra

3. Suzuki Swift

4. Suzuki SX4

5. Suzuki Splash

6. Skoda Octavia

7. Ford Mondeo

8. Volkswagen Passat

9. Volkswagen Golf

10. Renault Mégane

A lapból nemcsak azt tudhatják meg, hogyan reagált a cégautópiac a válság első teljes évére, miként alakultak át a flottavásárlási szokások, spórol-e autóin az állam, s hogyan, hanem például azt is, milyen tanfolyamokra íratják be a cégek alkalmazottaikat, hogy vezetéstechnikájuk javítása révén kevesebb üzemanyag fogyjon, vázolják továbbá a flottakövetés legújabb trendjeit.

A személyautók és kishaszonjárművek mellett ezúttal a 3,5 tonnánál nehezebb járművek, a furgonok, teherautók és nehéz-teherautók piacáról is írnak, összevetve a személy- és a teherautó-finanszírozási gyakorlatot. Számos külföldi és magyar szakmai elemzés, tanulmány következtetéseit, megállapításait használták fel, hogy a vállalkozásoknak döntés-előkészítésre is alkalmas cégautó-kezelési sillabuszokat készítsenek. Több nagy piackutató, illetve tanácsadó társaság felméréseiből, adataiból olvashatnak válogatást.

Hozzásegítendő a tendenciák értékeléséhez, a szokásos rangsorokban a szerkesztők nemcsak a cégautóként legnépszerűbb modelleket, márkákat listázták, hanem értékesítési sorrendeket közöltek kategóriákon, márkákon belül is. Ezen túlmenően felállították az autók népszerűségi sorrendjét 2010-ben is a márka, a modell, az üzemanyag-fogyasztás és a motornagyság szerinti három csoportosításban, a munka-, a juttatás- és a státusautók körében.

A különszámban a vállalati autókkal összefüggő adózási előírásokat szokás szerint a Pénzügyminisztérium és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal munkatársai értelmezték, tették közérthetővé. Az olvasók megtudhatják, milyen adószabályok vonatkoznak a forgalomból ideiglenesen kivont személygépkocsira, milyen adókötelezettség keletkezik külföldi kocsi után, hogyan néz ki egy kiküldetésirendelvény-minta, mikor nem kell fizetni cégautóadót, milyen kedvezményekkel csökkenthető a luxusautó-adó, hogyan vonható le belőle a gépjárműadó, hogyan igényelhető vissza a regisztrációs adó, de számos jogorvoslatot és gyakorlati jogkövetkezményt is bemutatnak.

További részletek itt.

Hozzászólások