Forma-1-es összefogással támad fel a legendás Alpine

Forma-1-es összefogással támad fel a legendás Alpine

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Újabb autós legenda kel életre: a Renault a brit-maláj Caterhammel összefogva feltámasztja az Alpine sportkocsikat, amelynek első típusait várhatóan 2015-től lehet majd megvásárolni.

Mint ismeretes, a Renault a Forma-1-es Monacói nagydíjon, a márka nagyköveteként ténykedő Alain Prost közreműködésével mutatta be az Alpine A110-50 típusjelű tanulmányt. Mivel a Renault korábban jelezte, hogy tervei vannak a patinás márkával, számítani lehetett rá, hogy felgyorsulnak az események.

Immáron biztos, hogy a Renault ténylegesen is a tettek mezejére lépett, hétfőn, Párizsban ugyanis bejelentették, hogy a maláj pénzügyi érdekkör által működtetett Caterhammel karöltve látnak neki a projektnek. A felek – akik a Forma-1-ben is együttműködnek – 50-50 százalékos tulajdonrésszel megalapítják a Societe des Automobiles Alpine Caterham (SAAC) nevű céget, amely az Alpine gyárában, a normandiai Dieppe-ben gyártja majd a járműveket.

Alpine A110-50
©

Ha minden igaz, az A110-50-re épülő első széria modell három éven belül megérkezhet, ráadásul a két gyártó árban szeretne a Forma-1-es riválisok alá mennie: „Ha a Forma-1-ert nézzük, ott csak a Ferrari és a Mclaren van, amelyek elképesztően drága autókat forgalmaznak. Mi olyan autót fogunk piacra dobni, amely szintén F1-es technológiával lesz felvértezve, de sokkal több ember engedheti meg magának” – mondta a Caterham cégcsoport fővezére, Tony Fernandes.

A Renault fennhatósága alá tartozó Alpine 1955-től 1995-ig gyártott sportautókat, az anyacég annak idején gazdasági okokra hivatkozva szüntette be a patinás márka modelljeinek gyártását.