Vajon megáll a Tesla önvezető módban, ha egy gyerek lép elé? – videó

Vajon megáll a Tesla önvezető módban, ha egy gyerek lép elé? – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla robotpilótája igen fejlett, de van néhány kérdés, amit nem árt tisztázni.

Az elmúlt évek fejlesztései alapján egyre biztosabb, hogy az autóiparban az önvezető autóké a jövő. Abban mindenki egyetért, hogy van még hová fejlődni. A kereskedelmi fogalomban is elérhető járművek közül jelenleg a Tesla az, amelynek a legfejlettebb a rendszere: a számítógép jelentős terhet képes levenni a sofőr válláról, a távirányítóként funkcionáló alkalmazást pedig úgy frissítették, hogy már az Apple Watchról hívva is képes kiállni a garázsból az autó.

Bár ez utóbbi manővert rendkívül lassan végzi el a kocsi, a szenzorai segítségével pedig alaposan feltérképezi az előtte lévő környezetet, de valóban ilyen jól működik a rendszer? A KmanAuto nevű YouTube-csatorna tulajdonosa nemrég letesztelte, mennyire biztonságos, ha a sofőr nélküli autó magától áll ki a garázsból.

Mert hogy olyan esetek is előfordulhatnak, hogy egy gyerek az autó előtt esik el, vagy nem közvetlenül előtte áll, hanem a kerékkel egy vonalban.

Az önvezető autók nem mellesleg egy komoly etikai dilemmát is felvetnek: vajon kinek az életét óvná meg a kocsi, ha egy járókelő hirtelen elé lép? A gyalogosét, vagy a sofőrét?

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.