Beszédes számok: Új kínai riválisa simán megveri a Teslát?

Beszédes számok: Új kínai riválisa simán megveri a Teslát?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla több fronton gyorsan lelépte a régi nagy autógyártókat, és lehet, hogy hamarosan a Tesla is csak loholhat a feltörekvő kínai gyártók után.

Kedden írtunk arról, hogy sorozatgyártásba kerül és már előrendelhető a Nio ES8, ami egy igencsak ígéretes, 650 lóerős teljesítményű kínai elektromos crossover. Az újdonság specifikációi igencsak ígéretesek, de vajon hogyan viszonyul a Nio ES8 az ebben a szektorban etalonnak tekinthető Tesla Model X-hez?

Ár

A Nio ES8 a saját hazájában átszámítva mintegy 18 millió forintba kerül, ezzel szemben a Tesla Model X 75D árcéduláján mintegy 33,5 millió forintnak megfelelő összeg olvasható. 1:0 a kínai versenyzőnek.

Méret

Mindkét autó 5 méter hosszú, a Nio 11 centiméterrel keskenyebb a Teslánál, utóbbi pedig 7 centiméterrel alacsonyabb a Niónál. Eddig 2:1 a kínai járgánynak.

Kialakítás

A Nio és a Tesla is öt ajtóval rendelkezik és maximum hét személyt képes szállítani. 3:2 az állás.

©

Legnagyobb sebesség

Míg a Nio 200-nál nem bír többel menni, addig a Teslával akár 210 km/h tempóval is hasíthatunk. Egyenlít az amerikai, 3:3.

Gyorsulás

A 0-100-as sprint alig 4,4 másodperc alatt letudható a Nióval, a Teslának ehhez körülbelül 5,2 másodpercnyi időre van szüksége. 4:3 a Niónak.

Hatótáv

A Nio ES8 355 kilométert képes megtenni a maga 70 kWh-s telepével, a 75 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt Tesla Model X pedig 417 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Ismét döntetlen, 4:4 az állás.

Töltési idő

Mindkét autót valamivel több mint 1 óra lehet a leggyorsabban teljesen feltölteni, a normál töltés pedig mindkét esetben körülbelül 10 órányi időt vesz igénybe. Tehát 5:5 a végeredmény.

©

Jól látszik, hogy ezen pontozási szisztéma szerint elég kiegyenlített a verseny a két villanyautó között, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kínai autó szinte feleannyiba kerül, mint a riválisa, és akkor a néhány perces aksicsere lehetőségről még nem is tettünk említést. Ezenkívül pedig érkezni fog 1 200 olyan különleges töltőautó is, melyek révén lényegében bárhol és bármikor 100 kilométeres hatótávolság "tankolható fel" alig 10 perc alatt az ES8-asokba.

Kérdéses, hogy a Nio ES8 milyen minőségi szintet képvisel, a nemzetközi piacokon mennyibe fog kerülni, illetve, hogy mekkora mennyiséget tud majd gyártani belőle a feltörekvő kínai vállalat.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.