szerző:
László Ferenc

Nyugodtan mérget vehetünk arra, hogy egy ilyen autó egész biztosan nem fog szembejönni velünk a forgalomban. Mutatjuk a benzingőz rajongók egyik hamisítatlan Szent Grálját.

Los Angelesben a Petersen autómúzeumban bóklászva botlottunk bele a mellékelt fotókon, illetve videón látható kék autóba, melyről első blikkre hirtelen mi magunk sem tudtuk megállapítani, hogy pontosan micsoda. Aztán kiderült, hogy ez itt bizony az egyetlen példányban gyártott, közúti használatra alkalmas Nissan R390 GT1 versenyautó.
©

A Nissan R390 GT1 egy hosszában beépített középmotoros hátsókerékhajtású autó, melyet a Japánban található Atsugiban készítettek a 90-es évek második felében. A szupersportos járgányt a 24 órás Le Mans-i versenyre építették az akkor érvényben lévő GT szabályoknak megfelelően, ennek megfelelően a versenypályára szánt példányok mellett utcai verziót is kellett belőle készíteni.

Homologizációs célból végül mindössze egyetlen utcai használatra alkalmas Nissan R390 GT1 készült. A különleges kocsi 1997-ben piros fényezéssel látta meg a napvilágot, majd pedig 1998-ban újraépítették és átfújták kékre. A sofőr és utasa mögött található 3,5 literes biturbó V8-as erőforrás egy hatfokozatú szekvenciális kéziváltón keresztül 558 lóerőt, illetve 637 Nm-t szabadít rá a hátsó kerekekre.

©

Az egyetlen utcai Nissan R390 GT1 4 másodperc alatt gyorsul fel állóhelyzetből 100-as tempóra, a végsebessége pedig 354 km/h. A 4,71 méter hosszú, 2 méter széles és alig 1,14 méter magas közúti torpedó mindössze 1 098 kilogrammot nyom a mérlegen.

©

 

©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak a börtön webshopján rendelve kaphatnak ételt hozzátartozóiktól a rabok

Csak a börtön webshopján rendelve kaphatnak ételt hozzátartozóiktól a rabok

Bunyóztak a Wizz Air gépén, fizetniük kell

Bunyóztak a Wizz Air gépén, fizetniük kell

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

Több száz újságíró tiltakozik a szlovák miniszterelnök kijelentése ellen, aki bohócoknak nevezte őket

Több száz újságíró tiltakozik a szlovák miniszterelnök kijelentése ellen, aki bohócoknak nevezte őket

TGM: Ülepre, magyar!

TGM: Ülepre, magyar!

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ